Zimu v zoo si užívají třeba i žirafy, chovatelé ale musejí dávat pozor, aby nenastydly

5. prosinec 2023

Lidé si často myslí, že v zimě má jihlavská zoo zavřeno. To ale není pravda a i v zimě tam můžete pozorovat většinu druhů chovaných zvířat. A s některými zažít na sněhu i spoustu legrace.

„Nevím, kde to vzniklo, protože já říkám, že nejsme nějaká fabrika nebo sklad, abychom zazimovali zvířat a vytáhli je na jaře zase ven, tak to u nás nefunguje,“ směje se představě o v zimě uzavřené zoo vedoucí marketingového oddělení jihlavské zoologické zahrady Simona Kubičková. 

„My tam musíme každý den, i když napadne půl metru sněhu a máme pro lidi otevřeno. Ale hlavně, zvířata jsou aktivní i v zimě. Máme pár druhů, které zimujeme na zimu úplně, že je návštěvníci neuvidí. Jedná se o několik druhů ptáků, třeba ibisové, ale většina zvířat je celoročně venku. A dokonce máme zvířata, co si zimu a sníh užívají,“ pokračuje.

Ve sněhu si rády hraji například pandy červené, dokonce medvěd malajský. I v zimě chodí ven taky žirafy. „Musíme dávat pozor, aby nebylo náledí, aby na něm neuklouzly,“ vysvětluje Simona Kubičková.

85 až 90 % zvířat, která se momentálně chovají v zoologických zahradách, se narodilo v podmínkách, kde teď žijí. Zima tak pro ně nepředstavuje takový šok, jako kdybychom teď zaletěli do Afriky a přivezli žirafu narozenou tam. „Oni jsou prostě na to zvyklí, mají i silnější srst. Největší problém třeba pro takovou žirafu není ani ta zima jako taková, ale když sněží, tak by ji srst navlhla a pak by byla nastydlá,“ upřesňuje největší úskalí zimy Simona Kubičková.

autoři: Hela Dvořáková , hoch
Spustit audio