Živé vysílání z Marienbad Film Festivalu

31. srpen 2018

Třetí ročníku Marienbad Film Festivalu v Mariánských Lázních nabídl od 28. srpna do 1. září soutěžní přehlídku české experimentální tvorby, projekce italské filmové klasiky a experimentálních snímků i bohatý doprovodný program. V jeho rámci se v pátek 31. srpna od 16:05 do 17:30 hodin uskutečnil živý přenos pořadu ArtCafé. Místem diskuse a živého vysílání byla secesní kavárna Café Opera Orea Spa Hotelu Palace Zvon (Hlavní 68).

V živém pořadu, který moderuje Jaroslava Haladová, diskutují o současném českém a italském experimentálním filmu a podmínkách pro jeho tvorbu i distribuci porotci letošního ročníku festivalu Andrea Slováková a Francesco Pittasio, ředitelka festivalu, organizátorka a architektka Zuzana Stejskalová, studentka dokumentární tvorby na FAMU, zástupce nejmladší generace filmařů, soutěžící Anna Petruželová a italští hosté sekce Cinema Excelsior Maja Pilati a 70fps aka Andrea Sagiomo. O hudební složku pořadu se starají skupiny Tomáš Palucha a Kalle.

TOMÁŠ PALUCHA

Tomáš Palucha = Jan Tomáš (Sítě) a Libor Palucha (Kovadlina, Repelent SS), personálie jsou ale v případě téhle české kapely zajímavé stejně jako do jisté míry nepodstatné – Tomáš Palucha jsou volným sdružením, které do svých řad přibírá pestrou škálu hostujících muzikantů.

Tomáš Palucha

V současné době se jejich sestava ustálila na čtveřici a právě v tomto složení nahráli okouzlující album Čaro, následovníka velmi chváleného dlouhohrajícího debutu Guru. Základy nové desky vznikly při loňských představeních, kdy Tomáš Palucha doprovázeli projekce známého snímku Čarodějnictví v průběhu věků / Häxan. Jeden z jasných kandidátů na domácí album roku.

KALLE

O dvojici Veronika Buriánková a David Zeman bylo už řečeno vše. Kalle jsou bezpochyby jedním ze zásadních jmen současné české hudební scény, již první album Live from the Room zaznamenalo jednoznačně pozitivní ohlasy a průlom dokonala loňská novinka Saffron Hills.

Kalle

Za tu obdrželi například ceny Anděl i Apollo (na Vinylu byli alespoň nominováni), ale o zmíněná ocenění v jejich případě ani tak nejde – jejich intimní, silná a emotivní hudba je natolik unikátní, že se lehce obejde i bez nich.

Podrobný program celého festivalu je k dispozici zde.

Poslechněte si celé živé vysílání s hudbou kapel Tomáš Palucha a Kalle:

Spustit audio

Související