ŽIVĚ: Významný britský skladatel a klávesista Alfa Mist zahraje v Praze. Koncert odvysíláme v přímém přenosu

27. říjen 2023

Do Prahy přijíždí jeden z nejvlivnějších hudebníků současnosti pohybující se na obou stranách nejasných hranic jazzu, hiphopu, soulu a r'n'b. Alfa Mist představí repertoár z nejnovějšího alba Variables. Přímý přenos vysíláme 28. října od 19:00.

Alfa Mist jako by se pozvolna stával novým Joe Zawinulem britské jazzové scény, přestože jeho hudební dráha je zcela odlišná. Podobně jako Zawinul není nejvirtuóznějším sólistou, o to je však naléhavější coby skladatel či hudební producent. Na rozdíl od Zawinula nepřichází z jazzového prostředí, aby tento žánr aktualizoval. Původně je hip-hopovým producentem s motivací objevovat možnosti hudby a jazz se mu stal branou. Přes hip-hopové tracky doplněné o jazzová sóla naskočil na jedoucí vlak rostoucí hudební sofistikovanosti.

Již předposlední post-covidové album Bring Backs z roku 2021 působilo díky svojí propracovatnosti jako vrchol možností hudebního samouka. To by byl ale příliš rychlý konec Alfa Mistova tvůrčího rozletu. Aktuální počin Variables opouští estetiku alternativního hudebního klubu, druhou nohou nakračuje do jazzového prostředí a pozvolna se snad dokonce poohlíží k dalším milníkům až někam do sfér konzervativních představ o vážné hudbě, aby z nich využil to, co je životné.

Spustit audio