Živnostníkům, kteří přišli kvůli karanténě o zákazníky, nabízí v Litoměřicích náhradní zdroj příjmů

20. březen 2020 15:07

Podle odhadů litoměřické hospodářské komory ohrožují ekonomické dopady pandemie až půlku živnostníků ve městě. Spolu s radnicí proto vytvořili webové stránky Litaksipomaha.cz.

Na tomto webu se potkají s poptávkou po zboží, o které je teď zájem. Zatím jsou to například ručně šité roušky nebo desinfekční gely.

Hlavní smysl nového projektu zmínil spoluautor a místostarosta Litoměřic Lukas Wünch z uskupení Severočeši Litoměřice: „Podnikatelé přicházejí o práci, ale umí vyrobit. Takže obecně to vypadá tak, že do toho hospodářská komora hrábla, vytvořil se web a ti, co nemají, tak dostávají, a ti, co nemají práci, tak dostávají práci.“

Podle předsedy litoměřické hospodářské komory Zbyňka Pěnky je kvůli pandemii koronaviru ohroženo víc než 50 procent živnostníků ve městě.

Musíme si pomáhat, zní z Litoměřic

Vedle roušek se drobní podnikatelé pustili i do výroby desinfekčního gelu.

„V úterý to vzniklo a dnes, v pátek, už roušky a gely distribuujeme. U mě ve stavebninách, kde jsme se domluvili, že bude výdejní místo, se budou gely prodávat za dotovanou cenu,“ zmínil majitel stavebnin Vratisla Baudler.

Jeho firma zatím ekonomickým dopadem pandemie ohrožena není. I proto se rozhodl podpořit další živnostníky.

„Jsem rád, že mohu pomáhat a musím říct, že Litoměřice jsou na to skvělé. Mám zkušenosti s naším nadačním fondem, kde se lidé semknou a ukazují, že lidé v České republice nejsou jen benefičně a charitativně založení jen na Vánoce, ale tehdy, když je to potřeba,“ shrnul Baudler.

Vedle iniciativy Litaksipomaha.cz se snaží pomoci i město, které živnostníkům, kteří mají provozovnu v městských budovách, prozatím odloží placení nájmu.

Podobnou podporu spustila Hora sv. Kateřiny na Mostecku. V Dubí na Teplicku zase uvažují nad zadáváním městských zakázek tamním živnostníkům a firmám.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související