Život ovlivňují absurdity, říká režisér Denis Šafařík. Do kin přichází jeho autorský film O malých věcech

16. červen 2023

Povídkový snímek ukazuje, že zdánlivě malé věci můžou být i fatální. Že jakákoliv maličkost ve vztahu může navěky změnit osudy jeho protagonistů. Že prostě malých věcí není.

Snímek natočil dnes už etablovaný mladý herec Denis Šafařík coby svoji režijní prvotinu. A povedla se. Jde o sled dvanácti mikropříběhů z většinou dvoučlenných domácností jednoho domu. Příběhy jsou perfektně napsané, vypointované a bravurně zahrané. A to měl režisér na každou povídku svého filmu jenom jeden natáčecí den! Ač mají herci k dispozici pouze pár minut „svého“ příběhu, hrají jako o život. „Chtěl jsem pracovat s takovými, kteří v sobě mají tajemství už v civilu, a nemusejí je na place uměle vytvářet. Jsem na ně neskutečně pyšný,“ říká k tomu Šafařík s obrovskou vděčností. 

Herec Denis Šafařík

„Neumím psát o něčem, co se mě netýká nebo co neznám. Tvůrce musí vycházet z toho, co v něm rezonuje a co ho trápí. Příběhy filmu jsou tak inspirovány mým životem a životem v mém blízkém okolí,“ vyznává se filmař dále. Na otázku, jestli se divadelní pojem absurdní drama dá v jeho případě přenést do filmu, odpovídá: „Určitě! Můj film je absurdní. Ale právě tou absurditou jednotlivých situací mnohem lépe vychází napovrch reálnost všeho toho, co se v nich děje.“ 

Pojďme se tedy poznávat na film O malých věcech. Stojí za to. 

Spustit audio

Související