Zlaté glóby rozdány, teď svět filmu čekají nominace na Oscara; nastudování hry Blackout je skvělé zakončení jihočeské mise Martina Glasera

14. leden 2014

Všechny sledované deníky píší o Zlatých glóbech. Nejúspěšnějším filmem loňského roku se, alespoň podle této ceny, stala kriminálka Špinavý trik.

Fiktivní příběh založený na skutečném skandálu ze 70. let – propletenci podvodů zahrnujícím mafiány, politiky i FBI – získal Glóbus za nejlepší komedii a uspěly také obě jeho ženské herecké protagonistky, Amy Adamsová a Jennifer Lawrencová. Jako nejlepší drama byl oceněn film 12 let v řetězech režiséra Steva McQueena.

V Mozaice jsme o vyhlášení Zlatých glóbů mluvili už včera, podíváme se tedy na to, jaké zajímavosti píší redaktoři novin. Například Lidové noviny upozorňují na to, že bratři Coenové nezískali žádnou cenu, přestože jejich filmová pocta folkové scéně Inside Llewyn Davis patří ke kritiky nejoceňovanějším dílům loňského roku.

Mladá fronta Dnes naznačuje hlavní téma svého komentáře ke Glóbům už v titulku: Glóby má každý. Dočteme se třeba, že za režii filmu Gravitace dostal cenu Alfonso Cuarón. Fanoušci jeho podmanivé sci-fi se ale zlobí, protože jedna soška jim připadá málo. Podle Mirky Spáčilové se ale budou muset připravit na to, že ani Oscar je nevyslyší. Nominace na nejdůležitější americké filmové ceny bude vyhlášena ve čtvrtek.

Inscenaci opery Richarda Wagnera Tannhäuser v Národním divadle, uvedenou ve Státní opeře, hodnotí v Mladé frontě Dnes Věra Drápelová. Opera si vysloužila jen 35 recenzentských procent. Inscenace nemá invenci, je jen skořápkou bez obsahu a podle Drápelové chybí Národnímu divadlu pro jednotlivé role špičkoví pěvci.

Motýli nad propastí, tak je nazvána reprezentativní kniha poněkud utajeného českého surrealisty Jana Kohouta. Soubor obsahuje autorovu poezii, prózu i výtvarnou tvorbu, představuje ho Mladá fronta Dnes.

Hospodářské noviny připravily televizní téma. Martin Svoboda píše o seriálu První republika, který se bude vysílat v České televizi od pátku. Dvaadvacet hodinových epizod natáčel tým, který už vytvořil seriál Vyprávěj. Solidní herecké obsazení v čele s Pavlem Baťkem, Jiřím Vyorálkem a Markétou Plánkovou doplácí na lajdácký scénář, který selhává na úrovni škrobených dialogů a celých dějových souvislostí. Podle kritika nepůjde o dílo nezvládnuté, nejspíš ale nezazáří tak, jak by si ambiciózní tvůrci přáli.

V Právu najdeme rozhovor s členy české folkrockové kapely The Fellas, která připravuje nové album a chystá se koncertovat v Británii.

A ještě se podíváme do Lidových novin na stránku Divadelní úterý. Jana Machalická píše o premiéře hry Blackout, kterou napsal Martin Glaser a v Jihočeském divadle ji taky nastudoval. Recenzentka soudí, že lepší závěr své jihočeské mise si Glaser ani nemohl přát, hra pohybující se na hraně černé grotesky je výtečně napsaná a odcházející šéf činohry ji stylově zrežíroval.

autor: Martin Luhan
Spustit audio