Zločiny a přísliby karlovarského festivalu. Kdo má designovou rakovinu a jak se daří českému filmu?

8. červenec 2022

„Cronenberg? Dědek, dvaaosmdesát, za mě mu to teda tvrdě odjelo. Čistá sebeparodie,“ dělí se tradičně excitovaný dealer ledvin Aleš s posluchači na kolonádě o jedno z mnoha rozbujelých zjištění z 56. ročníku filmového festivalu v Karlových Varech. Obdobně zklamaná Šárka Gmiterková přihazuje navrch moudro „operace je nový sex“, které režisér pro pomalejší diváky v novém snímku Zločiny budoucnosti mnohokrát zopakuje. Ajejejej! To nám to zase pěkně začíná.

Masochista Vítek ale nemá dost, bere na sebe roli hlasu posluchačů a vyzvídá o novince od režiséra kultovní Mouchy více. „Je to strašně doslovný a na sílu tlačený,“ vadí Šárce. „Páry v temnejch uličkách, co spolu nesouložej, ale rozřezávaj se, přijdou o ruce, o nohy,“ popisuje, zatímco si Aleš stěžuje, že to celé zní daleko zajímavěji, než doopravdy je. „Přebujelej útvar, co hodně metastázuje,“ shrnuje filmová kritička tuhle „designovou rakovinu“ tematickou terminologií.

Kromě senzačního skotského debutu All Inclusive a nejnovější dadaistické diverze Mr. Oiza Kouření způsobuje kašel Čelisti cení i jeden český film! „Zkouška umění Adély Komrzý a Tomáše Bojara je dokumentární observace v útrobách jedný umělecký instituce, pozorujeme přijímačky na Akademii výtvarných umění hned v několika vrstvách. Tenhle koncept se opravdu povedl – klade spoustu otázek a připomíná, že se nikdy nesmíme přestat ptát,“ chválí Aleš.

„Podobně jako v Bojarově filmu, kde sledujeme fotbalové derby, aniž bychom viděli hřiště, tady podobně pozorujeme uměleckou školu, ale moc nekoukáme na umění. To podstatné se o něm dozvídáme skrz interakce pedagogů, žáků a případně vrátných,“ popisuje Tomáš Stejskal. „Mohla z toho bejt naprosto výstřední freakshow, možná místama je, ale je tam taky velkej intelekt a soudnost tvůrců,“ doplňuje Aleš. „Jejich film totiž chápe, že někdy jsou největší otázky ty, který si klade sám divák, ne který na něj uvaluje tvůrce,“ uzavírá Vítek.

Jak dopadly další české snímky Hranice lásky, Slovo, A pak přišla láska... nebo BANGER.? Není nakonec nejlepší film klasika Jima Jarmusche Ghost Dog – Cesta samuraje, uvedená v nové remasterované verzi? Kolik titulů ve Varech bylo uchrchlaných? V jakém snímku uvidíte nejlepší rozklad koně a kde zase dánského Obi-Wana Kenobiho klátícího polské turistky? Kdo hacknul Vigga Mortensena? Měl se Vítek raději narodit jako císařovna Sissi a jakou scénu v sobě bude navždy chovat jako „klouzavé děťátko“? Vyrazí Tomák na kousavou dovolenou? Kam si opilá koloběžkářka Šárka strká kradené zákusky? Kolik nových orgánů přibylo Alešovi po zhlédnutí nového Cronenberga? A kde? Dozvíte se jedině ze záznamu Čelistí Live od karlovarského „hadího“ pramene!

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Šárka Gmiterková , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.