Zóna pro povalování, dílna, terasa i pozorovatelna. Písecká knihovna otevřela na novém místě

27. duben 2019 11:02

Mraveniště s mnoha chodbami a zákoutími připomíná nová knihovna v Písku. Město ji v pátek otevřelo pro veřejnost. Z budovy bývalé školy na Alšově náměstí se stalo místo, kde se dají nejen půjčit knihy, ale i odpočívat, hrát si nebo se učit.

„Je to tady hezké, připadá nám to jak ve snovém světě. Ty oddechové zóny jsou asi nejlepší,“ chválili žáci Základní školy Edvarda Beneše při páteční prohlídce.

Jedním z průvodců byl ředitel knihovny Roman Dub. „Tady můžete vidět úplně nové uspořádání dětských knih. Směřuje to k tomu, aby si jich děti mnohem více všimly, aby si je možná půjčovaly mnohem raději než ve staré knihovně,“ ukazoval.

Dětské oddělení připomíná útulný pokoj se dvěma akvárii, nechybí tady ani hračky a zóna pro povalování. „Mohou se tu nejen povalovat, ale i kreativně vyžít, malovat, hrát hry, které také půjčujeme,“ dodal ředitel.

Ve třetím patře vzniklo úplně nové oddělení. Spolu knihami naučné literatury jsou tu dvě učebny. Jedna místnost je zaměřena na digitální vzdělávání, ve druhé se skrývá řemeslná dílna pro milovníky tvoření.

Dobrovolníci pomohli v Písku přestěhovat 25 tisíc knih. Vytvořili živý řetěz

Stovky dobrovolníků pomáhaly stěhovat knihy do nové knihovny v Písku. Lidé vytvořili živý řetěz a propojili starou a novou budovu na Alšově náměstí

Tisíce knih z písecké městské knihovny šly v úterý z ruky do ruky. Dobrovolníci vytvořili živý řetěz a pomohli se stěhováním tisíců svazků do nové budovy. Akce přilákala děti a studenty i dospělé čtenáře.

Neobvyklou součástí knihovny je kuchyňka, dále vznikla astronomická pozorovatelna a pobytová terasa. „Tady je takzvaný geologický park, který je složen z hornin přivezených z místních zdrojů,“ popsal Roman Dub.

Podle místostarostky Písku Petry Trambové je bonusem nové knihovny velkorysé nádvoří. „Na něm máme pódium a hlediště, které se dá upravovat, aby se tu daly pořádat koncerty a jiné venkovní akce. Součástí je ale také velký sál pro více než sto lidí, kde je možné dělat pěkné přednášky, případně konference, divadelní představení a podobně,“ doplnila.

Knihovna v Písku má nejen nové prostory, ale také novou otevírací dobu. Ve všední ji lidé mohou navštívit do 9 do 18 hodin a v sobotu od 9 do 16 hodin.

Související