Zpěvačka Jana Kratochvílová vždy vybočovala z řady. Vzhledem i hlasem

15. leden 2024

Se mnou se nezdá byt prázdný, se mnou si sotva užiješ prázdnin, zpívala mladičká Jana Kratochvílová na svém debutovém albu. Rodačka ze Zlína, který se tehdy jmenoval podle nechvalně známého prezidenta Gottwalda, vždy vybočovala z řady.

Její extravagantní vzhled a originální hlas, v němž se snoubilo rockové ostří s erotickým nádechem, nebyly tehdejším mocipánům po vůli. Zákazy a omezování vedly k jejímu odchodu do britského exilu, k němuž došlo v roce 1983. Československo tak přišlo o jednu z nejlepších rockových zpěvaček, ale naštěstí ne natrvalo. Kratochvílová se po pádu komunismu vrátila a pokračuje ve své nevšední hudební dráze, v níž se vydala i cestou esoteriky a hudební magie.

Jana Kratochvílová se narodila 14. ledna a my si její narozeniny připomeneme písní Se mnou. Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.