Zpěvák Patrik Malý: Do Hlasu jsem šel jako úplný zelenáč, dělat muziku naplno jsem se rozhodl až po vysoké škole

23. září 2023

V roce 2014 se dostal do semifinále pěvecké soutěže Hlas Česko Slovenska, pak si dal od hudby chvíli pauzu a šel cestou ekonomického vzdělání. K muzice se ale vrátil, letos vydal EP Pokoj č. 7 a rád by trávil co nejvíc času na pódiu. Hostem Lenky Vahalové byl zpěvák a skladatel Patrik Malý.

Rozhodnutí, že se bude naplno věnovat hudbě, padlo těsně před vypuknutím pandemie koronaviru. Karanténu tedy trávil tvorbou, zavřený v pokoji s číslem 7, který dal později název celému EP.

„A tam jsem si vlastně prošel všemi těmi fázemi, protrpěl jsem si samotu a to, že ten tvůrčí proces se třeba nedaří, pak zase euforii, když se vám to povede,“ přiznává Patrik Malý.

Na produkci EP Pokoj č. 7 spolupracoval s Rony Janečkem z kapely John Wolfhooker a doufá, že se v budoucnu potkají i u jiných projektů.

„Je to hrozně moc talentovaný kluk, ty písničky, celý to EP posunul o level výš. Dal tomu určitě něco navíc, takový šmrnc, bez něho by ty písničky takhle nevypadaly. Takže jsem za to vděčný a vážím si ho. A určitě to nebyla poslední spolupráce.“

Patrik Malý

Na svou účast v soutěži Hlas Česko Slovenska dnes vzpomíná se smíchem, bylo to tenkrát první vystoupení před lidmi. „Já jsem si šmudlal s kytarou v pokojíku nějaký YouTube tutoriály a byl jsem zelenáč, já jsem ani nevěděl, co je odposlech.“

I hudebník musí být ekonom

Následovalo studium na vysoké škole, ekonomické vzdělání ale Patrik Malý využije i v hudbě, přece jen si většinu věcí financuje sám, musí tedy svá rozhodnutí dobře promýšlet.

„Platím si to a vydělávám si na to sám, nemám za sebou nějaký label, který by mě financoval. Čili musím hodně počítat, do čeho budu investovat, protože všechny ty věci okolo nejsou úplně levný.“

Lenka Vahalová a Patrik Malý

Chvíle na pódiu si umí užít, proto je jeho cílem co nejvíc hrát a vystupovat. Nepodceňuje ale ani sílu sociálních sítí a se svými fanoušky je tak stále ve spojení.

„V tom virtuálním světě trávím třeba pět hodin denně, takže to je hrozný, snažím se to trochu umírnit. Zabere to hodně času, ale myslím si, že je to potřeba, protože v dnešní době jsou i ty sociální sítě pro muzikanty klíčový.“

Co všechno mu dala účast v talentové soutěži? Který singl je mu nejbližší? A jak vidí svou budoucnost? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související