Zpočátku chtěla podnikání vzdát, dnes jsou její kurzy pro děti hitem a zaměstnává dalších sedm žen

24. říjen 2019

Vítězkou jihočeského kola soutěže Živnostník roku se letos stala Alena Hadravová. Ta v Českých Budějovicích založila Dětskou akademii Madlenka, která nabízí aktivity nejmenším dětem a jejich rodičům.

Kdo ji přihlásil do soutěže Živnostník roku, vůbec neví. „Jednou mi přišel email, že jsem byla nominovaná. Dodnes jsem se nedopídila, odkud to přiletělo. Já jsem si původně myslela, že je to nějaký spam, ale teď z toho mám radost,“ říká.

Její Dětská akademie Madlenka je centrum zaměřené na maminky na rodičovské dovolené a děti do pěti let. „Už s tříměsíčními miminky je u nás možné chodit na cvičení na podporu hrubé motoriky, potom si maminky vybírají další programy a kroužky,“ popisuje.

Akademií každý týden projde přes 300 dětí, velmi důležitý je ale podle Aleny Hadravové i vliv na rodiče. „Ženy na mateřské jsou sociálně izolované, tráví čas jen samy s prckem v domě na periferii nebo v bytě. Tady mají možnost přijít do skupiny žen, které mají stejné téma, stejné problémy. V tomhle vidím velký potenciál, že se druží,“ vysvětluje.

V centru rodiče zjistí, kterou dovednost dítěte v jakém věku rozvíjet, na co má dítě ještě čas a v čem už je potřeba trochu přitlačit. „V dnešní době, kdy jsou maminky ovlivněné přemírou informací z internetu, je mnohdy potřeba je uklidnit, že každé dítě má své tempo. Na druhou stranu jako učitelka mám ráda, když se s dětmi pracuje, protože vidím, kam to vede, když se to nedělá,“ komentuje Alena Hadravová.

Ta vystudovala střední pedagogickou školu, vždy ji bavila práce s dětmi, ale deset let pracovala jako manažerka v nadnárodní internetové společnosti. „Až mateřství mě obrátilo k tomu, že chci trávit čas nějak smysluplně, a ta původní práce mi ten smysl nedávala,“ vzpomíná.

Samoživitelce pomohla intuice i náhoda

Začátek jejího samostatného podnikání se začal psát v roce 2016, kdy opustila práci, ale také se rozvedla a zůstala sama s dvouapůlletým synem. „V noci jsem plakala nad postýlkou a musela vymyslet, z čeho budu platit nájem. Našla jsem na internetu nabídku kavárny s dětskou hernou a tělocvičnou v centru Budějovic a tam neskutečným způsobem zapracovala intuice. Druhý den jsem překoupila pronájem prostor,“ vypráví.

Původně chtěla provozovat pouze kavárnu s dětským koutkem, po třech měsících však podle svých slov zjistila, že káva a dortíky ji neuživí. „Hrozně mě to ale bavilo a chtěla jsem vymyslet program do tělocvičny u kavárny. Pak jsem shodou okolností v Praze narazila na letáček na Ostrov objevů, univerzitu pro batolata. Koupila jsem franšízu do Českých Budějovic a pak už to šlo velmi rychle,“ dodává.

Dnes se tedy zaměřuje na kurzy a k tomu má pro návštěvnice kavárnu. Alena Hadravová zároveň přiznává, že v začátcích chtěla podnikání vzdát. „V té době jsem se bála někoho zaměstnat, takže jsem pracovala dvanáct hodin denně v kavárně a k tomu chtěla být skvělá máma, ale po třech měsících jsme se zhroutila. Tehdy jsem to chtěla zabalit, říkala jsem si, že to jsem přepískla. Pak se to ale změnilo tím, jaký byl zájem o Ostrov objevů,“ říká.

Čtěte také

Po dvou letech dostala Dětská akademie Madlenka výpověď z původních prostor. „Dlouho jsem hledala nové místo, až mi zavolal jeden tatínek, který k nám chodil, že má nápad. Navrhl, že koupí nějaký objekt a my si ho pronajmeme. Takže teď máme krásný domeček Na Sadech, kde máme jistotu, a hlavně je moc hezké být tam, kde jsou děti chtěné,“ líčí provozovatelka.

V současnosti zaměstnává Alena Hadravová sedm žen jako lektorky a pracovnice kavárny. Všechny mají pedagogické vzdělání a zároveň jsou samy matkami. „Já totiž nevěřím tomu, že se mohou na děti a problémy maminek nacítit třeba studentky, které samy děti nemají,“ vysvětluje.

Po třech letech zkušeností už svému podnikání věří. „Teď už je to velký management koučovat centrum o dvou patrech, sedm zaměstnanců a dítě v první třídě, ale nechci, aby se to zvrhlo někam, co by se mi nelíbilo. Já sama pořád vedu kurzy, protože se chci udržovat v trendech a hrozně mě to baví s dětmi, jsem naplněná. Starosti jsou pořád, ale máme nádherné ohlasy,“ uzavírá.

Spustit audio

Související