Zpracované odpovědi ani nestíháme zveřejňovat. Projekt Zeptej se vědce roste a chystá vlastní web

9. únor 2023

Zeptej se vědce je projekt, který na sociálních sítích prostřednictvím ozdrojovaných odpovědí na otázky z různých oborů propojuje laickou veřejnost s více než stovkou odborníků. Za vznikem nejdříve facebookové stránky a nyní již Institutu pro komunikaci vědy stojí trio vědkyň Adéla Šimková, Tereza Ormsby a Kristýna Blažková. „Teď je naší prioritou vlastní web. Máme spoustu dosud nezveřejněných zpracovaných odpovědí,“ shodují se zakladatelky projektu.

„Dlouhodobě v nás rostla nespokojenost s debatou o vědeckých tématech na sociálních sítích, až Kristýnu napadlo založit platformu, kde se lidé budou moci aktivně ptát. Covid byl katalyzátor, který zakutněl potřebu něco takového udělat,“ vysvětluje počátky facebookové stránky Zeptej se vědce Adéla Šimková. „Na začátku nás bylo zhruba deset, aktuálně je nás přes 160,“ dodává Tereza Ormsby přesné číslo o množství zapojených vědkyň a vědců do projektu, který nedávno povýšil na Institut pro komunikaci vědy.

„Je to důležitá forma legalizace pro snadnější navazování spolupráce s dalšími institucemi a financování celého projektu,“ vysvětluje Šimková hlavní pohnutky pro tento krok. Ruku v ruce s tím jde i příprava vlastních webových stránek. „Aktuálně máme spoustu zpracovaných odpovědí, které nestíháme dávat na sociální sítě, protože nemá smysl umisťovat větší počet složitých textů každý den,“ říká Ormsby.

Která témata se co do zveřejněných odpovědí ukazují jako nejvýbušnější? Které obory jsou v projektu Zeptej se vědce aktuálně nejméně zastoupené? A jaké jsou s Institutem pro komunikaci vědy plány do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor s Adélou Šimkovou a Terezou Ormsby.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.