Zredukovat počet výkonů v nemocnici? To se nedá nikdy vykompenzovat, varuje poslanec a lékař Špičák

2. prosinec 2021

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce v rámci boje s covidem-19 plošně omezit neakutní péči v nemocnicích. Současné ministerstvo k tomu zatím nevidí důvod. „Ve většině nemocnic už k útlumu došlo, i bez centrálního posvěcení,“ tvrdí předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. Poslanec Julius Špičák (ANO) s plošným omezením nesouhlasí. „V žádném případě. A především by se mělo definovat, co jsou odložitelné výkony,“ upozorňuje.

Odložitelné výkony jsou relativní pojem, je proto potřeba jasně definovat, jaká péče se má vlastně omezit, pokračuje Špičák, lékař pražského IKEMu, který pracuje v onkologickém oboru.

Čtěte také

„Tam jsou diagnostické pomůcky endoskopie a časné nádory se nachází u třiceti až čtyřiceti procent všech vyšetření. To máme tedy počet výkonů zredukovat? Víte, co to znamená? To se nedá nikdy vykompenzovat. Lidé nebudou diagnostikovaní, nebudou operovaní a budou mít progresi nádorů se všemi důsledky,“ varuje.

Odborář Engel opakuje, že většina nemocnic už péči kvůli náporu covidových pacientů omezila.

Martin Engel

„Je to jen formální akt sdělit to oficiálně. Každý ředitel už na situaci reagoval, protože kapacita většiny nemocnic je víceméně obsazená. Kromě Karlovarského kraje, který má čísla řekněme poloviční než zbytek republiky, je u ostatních třinácti krajů situace velmi podobná,“ popisuje.

Rozhodovat by měly nemocnice

S názorem, že je potřeba definovat výkony, nicméně předseda odborů Engel souhlasí.

Čtěte také

„Nemyslel jsem odkládat onkologické věci. Ty nepovažuju za možné zásadně omezovat. Ale myslel jsem různé elektivní výkony. Samozřejmě lituji každého člověka, který by s nějakou bolestí nebo s něčím měl ještě přetrvávat v čekání. Na druhou stranu se ale musíme podívat na lékaře a zdravotní sestry. Jsou to jen lidé, jsou v obrovském vytížení už prakticky rok a ještě je budeme potřebovat,“ upozorňuje.

Většina zdravotníků, mě nevyjímaje, šla do oboru s určitým entuziasmem, s tím, že se musí připravit na určité krizové situace, reaguje Špičák.

Julius Špičák, poslanec ANO

Podle něj by se organizace zdravotní péče měla primárně řídit podle míry infekce v jednotlivých krajích. A rozhodování o tom, jestli a případně jak omezovat péči, by mělo být plně v kompetencích nemocnic.

„Samozřejmě chápu určitý apel. Ale asi každý vedoucí pracovník je dostatečně kompetentní, aby na svém pracovišti vytvořil adekvátní režim, tedy takový, který umožňuje provoz, umožňuje péči o covidové pacienty a umožňuje také zachovat určitou nutnou péči. Já musím poznat, které výkony jsou zbytné a které jsou nezbytné. Rozhodně to nemůže definovat ministr,“ míní lékař a poslanec.

Odložené operace není možné dohnat

Opakuje, že odložené operace není možné později dohnat. „My nemůžeme zdvojnásobit počet endoskopických výkonů. Chirurgie nemůže zdvojnásobit počet operací,“ zdůrazňuje a pokračuje:

Čtěte také

„Sledoval jsem poklesy výkonů u nás a ve světě. A musím říci, že jsem hrdý na to, že v Česku byly kupodivu daleko menší než poklesy třeba ve Španělsku nebo Francii. Kde třeba počty transplantace jater klesly o osmdesát, u nás pouze o deset procent,“ srovnává.

Že se dohánění operací, které se odkládaly při předchozích vlnách epidemie, stíhá velmi obtížně, připouští i Engel.

„Nikdo nemůže říct, že se v krátké době podaří čísla čekajících nějakým zásadním způsobem snížit. Vůbec nevíme, od kdy bychom s nějakou normální situací mohli počítat. Jsme teď v obrovských problémech a teď vyjadřovat nějaké prognózy je velmi složité. Ale souhlasím s tím, že u určitých lidí se může stav ještě zhoršit a slibovat jim, že se to rychle dohoní, tak to jistě není pravda,“ přiznává šéf Lékařského odborového klubu.

Poslechněte si celou debatu. Ptá se Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , kbr
Spustit audio

Související