ZŠ Náměstí Míru ve Vrchlabí čeká náročné druhé pololetí. Důvodem je rekonstrukce části objektu

24. únor 2024 08:24

Odloučené pracoviště Základní školy Náměstí Míru ve Vrchlabí zvané Vločka se bude opravovat. Práce mají začít už ve druhém školním pololetí, kdy se děti ještě běžně učí. Prvňáky proto za necelé tři měsíce čeká stěhování a vystřídají je dělníci. O letních prázdninách nebude otevřena ani školní jídelna, které běžně vaří přes léto pro veřejnost. 

Čtěte také

„Teď jsme ve druhém nadzemním podlaží, kde proběhne převážná část rekonstrukce Bílé vločky,“ říká ředitel Základní školy Náměstí Míru ve Vrchlabí Petr Jindřich.

Na první pohled je vidět, že ten stav je zde opravdu nemilý. Tedy celý tento prostor projde proměnou. „Začne se stropem, celé se to přebourá. Následovat budou příčky a některé nosné zdi zůstanou tam, kde jsou.

Jaký bude výsledek celkové rekonstrukce? Co tu vznikne? „Bude to velké zázemí pro školní družinu, částečně i pro odborné učebny. Také zázemí pro učitele, šatna. Bezbariérovost celého objektu.

Už za několik týdnů čeká všechny tři třídy prvního ročníku školy stěhování. Protože ve stávajících prostorách kvůli rekonstrukci zůstat nemohou. „Nemůžeme riskovat nějaké narušení bezpečnosti, takže během června budou třídy přestěhovány na hlavní budovu.

Paní učitelka Iva Etflaiš Havlová z I.B. se již na stěhování připravuje. „Myslím, že tomu také přizpůsobíme výuku. Budeme se snažit pro děti připravit výuku formou projektových hodin v přírodě, abychom i z té velké změny, která nás čeká, vytěžili pro žáky maximum. Tak, jak jsme zvyklí.

Čtěte také

Stavební práce se dotknou také samotného chodu jídelny. Kuchařky zde sice budou vařit až do konce školního roku, ale začátkem prázdnin musí skončit. „Musíme vše připravit na přestavbu a na výměnu oken. A potom se bude uklízet, říká vedoucí jídelny Petra Chleborádová.

O letních prázdninách byla vždy jídelna standardně otevřena, vařilo se celé dva měsíce, a to zejména pro dospělé strávníky. „Oni už jsou teď smutní z toho, že nebudou mít v létě kam chodit. Ale nedá se to udělat jinak, dodává Petra Chleborádová.

Veškeré práce by měly skončit příští rok v srpnu.

Spustit audio

Související