ZUŠ Open, přehlídky a koncerty předních dechovek

25. květen 2023

Český systém základního uměleckého vzdělávání je ve světě ojedinělý a příkladný – svou dostupností a kvalitou. V těchto dnech začala přehlídka plodů žákovské práce ZUŠ Open 2023. Vynikajících výsledků ale dříve dosahovaly i mnohé lidové školy umění, předchůdkyně současných základních uměleckých škol.

V Dechovkovinkách posloužíme ukázkou z roku 1979, kdy v českobudějovickém rozhlasovém studiu natočila Dolce polku Dechová hudba LŠU Strakonice pod vedením Ladislava Roma.

Brněnský hudební režisér Zdeněk Novák by v těchto dnech oslavil 85. narozeniny. Režíroval nezapomenutelné nahrávky Moravanky, Mistříňanky, Bojanů i dalších věhlasných kapel. Poslechněte si ukázku.

Připomeneme nedožité devadesátiny hudebního skladatele Jindřicha Brabce, který tvořil pro přední české zpěváky populární hudby. Jednu z jeho slavných písní ale skvěle natočili i moravští Vacenovjáci.

Nevíte-li, kam se v nejbližších dnech vydat na koncerty předních dechovek, může vám být tento díl Dechovkovinek také nápomocný. Pořad připravil a stisknutí přehrávacího tlačítka vám doporučuje Zdeněk Voráč.

Spustit audio

Související