Zuzana Kepplová: Vzkaz Ursuly von der Leyenové zemím Visegrádu

15. září 2019

Ursula von der Leyenová zareagovala na stesky, které poslouchala ze střední Evropy. Počínání šéfky nastupující Evropské komise při rozdělování křesel interpretuje komentátorka slovenského deníku SME Zuzana Kepplová.

Jako by von der Leyenová zemím Visegrádu vzkazovala: „Zablokovali jste komisaře Franse Timmermanse, nejhlasitějšího kritika chování polské a maďarské vlády a jejich snah ušít si pravidla demokracie pro potřeby konkrétních politických stran. Prý vám nerozuměl.

Čtěte také

Čtěte také

Pokud tedy V4 měla pocit, že se po těchto mladých demokraciích vozí západní politici, dobrá. Jak chcete. Dohlížet bude česká komisařka Věra Jourová. A její agendu nazveme Hodnoty a transparentnost, abychom upustili od dráždivého slovníku.

Také vás znepokojovalo, jestli si evropské instituce neberou příliš pravomocí vašich vlád a parlamentů. Dobrá tedy, vztahy mezi institucemi ať kontroluje slovenský komisař.

Trápila vás rovněž migrace, volali jste, že agendu by měly dostat vnitrozemské státy. Toto nesplníme, ale uděláme to tak, že ji začleníme do portfolia s názvem ochrana evropského způsobu života. Abyste nás nepodezírali,“ vykládá si směr uvažování von der Leyenové slovenská komentátorka.

Zároveň ale dodává, že bychom šéfku budoucí Komise podcenili, pokud bychom nepředpokládali, že má i pojistky. Jednu vidíme například v zařazení oblasti „právního státu“ do ranku komisaře pro spravedlnost, všímá si Zuzana Kepplová v deníku SME.

Spustit audio

Související