Zvířecí vegani: zdravý trend, nebo nebezpečný experiment? Alternativní krmiva obsahují rostlinné i hmyzí proteiny

Veganské krmivo pro domácí zvířata je stále populárnější. Někteří lidé chtějí, aby jejich psi a kočky vyznávali stejný životní styl jako oni. A hlavně, aby žili ekologičtěji. Výrobců, kteří tuto poptávku uspokojují, přibývá. Je ale taková alternativa pro zvířata prospěšná?

Chovat své mazlíčky ekologičtěji

Psí a kočičí strava představuje výraznou zátěž pro životní prostředí. Výzkum z univerzity v Edinburghu prokázal, že zemědělská půda na výrobu suchého psího krmiva má ročně dvakrát větší plochu než je rozloha Spojeného království. Zhruba polovinu tvoří plodiny jako kukuřice a rýže, zbytek jsou živočišné nebo rybí produkty.

Čtěte také

Roční emise z těchto suchých potravin je asi 106 milionů tun. To znamená, že jde o šedesátý nejvyšší světový zdroj emisí.

Chovatelé, kteří se přiklánějí k psímu vegetariánství, zároveň vyjadřují obavy o zdraví svých zvířat. Tvrdí, že zpracované maso je rakovinotvorné a škodlivé.

Rostlinné či hmyzí alternativy

Řada velkých značek se přesto chytla příležitosti. Firmy Pedigree nebo Whiskas začaly používat rostlinné krmivo: nahrazují maso rostlinným proteinem, vznikají různé nové produkty. Společnost Wild Earth zkouší vyrábět krmivo z masa vypěstovaného v laboratoři. Vyrábí se pomocí kultivovaných zvířecích buněk, a zvíře proto nemusí zemřít.

Firma Lovebug nabízí žrádlo pro kočky vyrobené z hmyzího proteinu. Toto krmivo je pochopitelně podstatně dražší než běžné masové.

Týrání! kontrují veterináři

Názor na tento trend je v České republice záporný. Už před dvěma lety uvedla odborná komise ministerstva zemědělství, že nucené stravování psů a koček veganskou stravou může být považované i za týrání zvířat. Veterináři tvrdí, že zvířata nemohou jíst na takovém principu jako lidé, nejsou na to stavěná.

Nehovoříme ale pouze o zvířecích veganech. Financial Times píšou, že se rozmáhají také zvířecí flexitariáni. Flexitarián je člověk, který omezuje maso, ale jednou za čas si ho dá. Převážně maso nepocházející z velkovýrobny, ale z farmy nebo z ekochovu. Na to chtějí někteří lidé navyknout i svá domácí zvířata.

Spustit audio

Související