Zvolte si dobře partnera, se kterým budete mít dítě. Chyba je nevratná, varuje psycholog

19. srpen 2020

„Když se seznamujeme, děláme se lepší, než jsme. Aby člověk s někým žil, musí ho protáhnout nějakou mezní situací. Tam se ukáže,“ radí psycholog Alekos Kufudakis.

„Ptám se lidí: To vám nepřijde divné, že znáte toho člověka jen v dobrém?! To je přesně moment, kdy by se mi rozblikaly všechny kontrolky,“ ujišťuje odborník a uvádí příklad, jak na to: Když podniknete cestu, třeba do Jiljí, spousta věcí se tam vybarví jinak, než když konverzujete při svíčkách.“

Psycholog a terapeut Alekos Kufudakis je i pravidelným hostem pořadu Dva na Dvojce

Podle Kufudakise je film Svatební cesta do Jiljí svým způsobem opravdu návod, jak předejít špatným rozhodnutím. Včetně těch životních a osudových. „Nejdůležitější rozhodnutí předtím, než si pořídíte rodinu, je volba partnera. To nelze vzít zpátky a jakékoli uspěchání se vždycky vymstí.“

Může za to pilulka?

„Ne, že bych to přivolával, ale válka brousí charaktery. Ta poslední byla tak děsivá, že lidi chtěli zapomenout. Zlomem byl v 60. letech vynález antikoncepční pilulky, kdy se roztrhl svazek odpovědnosti a sexuality. To, že rodina nefunguje, je taky do jisté míry důsledek tohoto procesu. Bereme život příliš jako zábavu,“ konstatuje psycholog.

Je něco, co by chtěl všem říct? Je pravda, že jeho otec unesl letadlo? Existuje klíč ke štěstí? Proč dnes nejsou chlapi, jaké by ženy chtěly a potřebovaly?

autoři: Aleš Cibulka , eh
Spustit audio

Související