Zvuk ve veřejném prostoru. Berlínský festival Parallels nabídl soundwalks i experimentální vlak

14. listopad 2022

Diskutovat o oživování opomíjených míst a hlavně o úloze současného umění ve veřejném prostoru chce festival Parallels. Stojí za ním Galerie hlavního města Prahy, festivaly M3 Umění v prostoru a Landscape. Organizátoři na podzim připravili program celkem v pěti evropských městech. Zvuk zkoumali ve městě známém především pro svojí klubovou kulturu – v Berlíně.

Experimentální jízdu ve speciální zážitkovém vlaku do Berlína odstartoval sochař a hudebník Martin Janíček, který zahrál na svůj nástroj Koto industrial. „V podstatě je to kovová podlážka z lešení a na to jsou natažené piánové struny,“ řekl o předmětu, který vznikl v rámci spolupráce s divadlem v Lutherstadt Wittenbergu.

Festival Parallels v Berlíně trval celkem pět dní. Hudební performance měla v jednom z klubů taky běloruská umělkyně, která si říká Aylak. „Zajímá mě, jak nehmotné věci můžeme formovat, jak můžu skrz zvuk zhmotnit svůj stav, který jsem v tom momentu měla,“ přibližuje svůj set, ve kterém míchala ambientní plochy s rozpustilými syntetickými rytmy.

Festival Parallels Berlin, cesta vlakem

Zvuk nepatří jenom do klubů nebo do zážitkového vlaku. Festival Parallels chtěl upozornit taky na to, jak ho vnímáme ve městě. Se zkoumáním fenoménu takzvané nové divočiny souvisela takzvaná soundwalk. Jejím cílem bylo poslouchat během chůze. Trasa vedla přes berlínské vlakové tratě, nádraží a jejich okolí, ale taky komunitní zahrádky nebo parky. Místa komentoval zvukový umělec a hudebník Peter Cusack, který zvukovou procházku vymyslel společně se sochařkou Dagmar Šubrtovou.

Více o hře na lešení, zhmotňování zvuku a zážitkovém vlaku si poslechněte v reportáži Jana Dlouhého.

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.