Zvýšené hladiny řek nezpůsobily žádné zásadní škody. Zvládat velkou vodu pomáhají v kraji přehrady

5. leden 2024 08:23

Na mnoha místech Česka dlouhé hodiny pršelo a někde stále ještě prší. Kvůli tomu se rozvodnily hladiny desítek řek. Voda ale v minulých dnech zatím nezpůsobila žádné významné škody a to i díky přehradám, ve kterých se její přebytky daří udržet. 

O situaci na přehradách ve správě Povodí Labe jsme hovořili s vedoucím odboru vodohospodářského dispečinku Jiřím Petrem.

Čtěte také

V posledních dnech měřící zařízení opakovaně zaznamenalo 3. povodňový stupeň na Labi v obci Vestřev. Proč právě tam a co to znamená pro nedalekou přehradu Les Království?
V profilu Vestřev se soustředí průtoky z poměrně rozsáhlé oblasti Horního Labe a řady dalších významných přítoků. Proto při obdobných povodňových situacích tam průtok stoupá docela rychle a často.

Konkrétní zvýšení z 2. na 3. stupeň povodňové aktivity bylo způsobeno naší ranní manipulací na přehradě Labská, kde jsme do této doby průtok zadržovali. A pro přehradu Les Království to nebude žádný problém, protože tento průtok se tam zachytí a nebude to znamenat zvyšování odtoku z této přehrady. Je to pod kontrolou.

Čtěte také

Jak jsou momentálně naplněné další přehrady ve správě Povodí Labe v Královéhradeckém kraji?
V posledních zhruba 14 dnech jsme byli zasaženi již několika povodňovými epizodami s dosažením stupňů povodňové aktivity. A po každé této epizodě jsme přehrady naplnili. Buď celý zásobní prostor nebo jsme se dostávali i do ochranných prostorů.

A po prvních dvou epizodách jsme přehrady poměrně rychle vypouštěli, protože předpověď počasí na další dny byla poměrně nepříznivá. V tuto chvíli, i když jsou ty prostory plné, tak vzhledem k tomu, že předpověď meteorologů je příznivá, mají přijít mrazy a nemá již tolik pršet, tak budeme přehrady samozřejmě v následujících dnech také vypouštět.

Nicméně nemusíme to dělat tak rychle, a uděláme to až tehdy, kdy klesne voda z přítoků Labe a z mezipovodí.

Je podle vás současná situace s ohledem na roční období mimořádná?
Termín vánoční povodeň, byť máme po novém roce, je poměrně frekventovaný ve vodohospodářské praxi. Souvisí to s tím, že jednou za čas, za několik let, se v oblasti České republiky vyskytne v období Vánoc oteplení doprovázené dešti, které způsobí obdobné povodně jako nyní.

Čtěte také

Spíše jsme si na tyto povodňové situace odvykli, protože v letech 2015 až 2018 došlo v důsledku sucha ke ztrátě podzemních vod. A mám pocit, že teprve v tuto chvíli, po těch relativně intenzivnějších deštích na podzim, a samozřejmě v souvislosti s aktuálními srážkami, dochází po dlouhé době k zasažení celého našeho povodí a celé republiky stupni povodňových aktivit.

Mají přehrady problém se splaveninami, tedy materiálem, který přináší proud? Například s kmeny stromů, s větvemi nebo nejrůznějším odpadem?
Co se týče sedimentů, to znamená nějakého bahna a štěrků, tak to se samozřejmě v přehradách deponuje dlouhodobě a po nějakém čase, po desítkách let, to může být problém.

A pokud jde o plovoucí materiál, jako jsou stromy nebo nějaký odpad, tak to je problém zejména při mimořádných povodních, kdy je přítok takového materiálu větší. Při současných povodních, které jsou na úrovni jedno či dvouletých vod, toho materiálu není tolik. Byť nějaký se vyskytuje. Po každé takové povodňové epizodě se snažíme naplavený materiál z přehrad odstranit.

autoři: Karel Sladký , baj
Spustit audio

Související