24 výrazných mladých vědeckých talentů získalo ocenění Akademie věd ČR: Prémii Otto Wichterleho 2023

8. červenec 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Firma OceanGate provozující cesty ponorkou k Titaniku pozastavuje veškerou svoji činnost. Ponorka OceanGate s pěti lidmi na palubě při své poslední cestě v červnu implodovala. Všichni pasažéři zahynuli. Příčinu neštěstí vyšetřují kanadské a americké úřady. Už v prvních hodinách a dnech poté, co po ztracené ponorce začala pátrat pobřežní služba, se začaly objevovat informace o možných pochybeních ze strany provozovatele podvodního plavidla.

V noci na čtvrtek naposledy odstartovala do vesmíru nosná kosmická raketa Ariane 5 evropské společnosti Arianespace. Rakety této generace po 27 letech nahradí nová verze, Ariane 6, která ale odstartuje na oficiální misi nejdříve příští rok. Nasazení „šestky“ do ostrého (komerčního) provozu je přitom pro Evropu důležité mj. kvůli přerušení spolupráce s Ruskem po ruské invazi na Ukrajinu.

Čtěte také

Terapie látkou z lysohlávek, psilocybinem, nemá podle aktuální studie Národního ústavu duševního zdraví (NUDZ) špatný vliv na paměť. Umožní to další posuzování bezpečnosti látky pro možnou léčbu duševních onemocnění, třeba v případě deprese. Výsledky zkoumání 20 zdravých dobrovolníků ještě vědci ověří na větším počtu lidí.

Z mysu Canaveral na Floridě odstartovala kosmická loď Euclid Evropské kosmické agentury (ESA). Cílem mise je pomocí výkonného teleskopu a dalších zařízení zmapovat vesmír, jeho vývoj a strukturu a do budoucna odborníkům poskytnout data nutná k pochopení dvou nejzáhadnějších vesmírných jevů – temné hmoty a temné energie. Euclid do kosmu vynáší raketa Falcon 9 společnosti SpaceX.

Čtěte také

Vědci z Plzně a Francie se zaměří na zkoumání kvantové technologie. Kvantové technologie a využití speciálních vlastností světla, které mohou ovlivnit stav eletronů v určitých materiálech, tomu se věnuje nový výzkumný projekt. Budou na něm spolupracovat týmy vědců z výzkumného centra Západočeské univerzity v Plzni a z pařížské univerzity.

Čtyřiadvacet výrazných mladých vědeckých talentů letos získalo prestižní ocenění Akademie věd ČR: Prémii Otto Wichterleho pro rok 2023. Ocenění je určeno perspektivním vědcům a vědkyním, kteří dosahují špičkových výsledků ve svých oborech, jsou nositeli vědeckých titulů (CSc., Dr., Ph. D., DrSc.) a v době podání návrhu nepřesáhli věk 35 let.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.