27. MFDF Ji.hlava: Nejlepšími dokumenty jsou Světloplachost a Loď. Béla Tarr si odnáší cenu za přínos kinematografii

28. říjen 2023

27. ročník MFDF Ji.hlava se chýlí ke svému konci. Ačkoliv promítání festivalových snímků v jihlavských kinosálech skončí až v neděli, festival už zná své vítěze. Ti byli vyhlášeni v rámci slavnostího večera v sobotu 28. října.

Kategorii Česká radost Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava vyhrál snímek Světloplachost. Kategorie je určena pro české dokumenty nebo filmy vznikající v české koprodukci. Dílo Ivana Ostrochovského a Pavola Pekarčíka reflektující válku na Ukrajině zvítězilo v konkurenci dalších 16 snímků. Podle porotců se autorům snímku podařilo z otřesné reality současné války na Ukrajině vykřesat poetickou a filmově působivou vizi světa dětství. Oceňujeme navíc odvahu natáčet v tak náročných podmínkách. Univerzální rozměr filmu Světloplachost odhaluje nejen obrazy války na Ukrajině. Připomíná nám škálu obrovských lidských tragédií poznamenaných válečnými konflikty, které na nás doléhají v podobě dlouhotrvající uprchlické krize a v dnešních dnech prostřednictvím hororových výjevů v Gaze.

V sekci Opus Bonum, ve které soutěžilo 17 světových dokumentů, porotce nejvíc přesvědčil chorvatský snímek Loď o zániku jedné z největších chorvatských loděnic, jehož autorem je filmový publicista a dokumentarista Elvis Lenić. Snímek dostal cenu za působivý, důkladně propracovaný a obrazově úchvatný příběh chorvatské loděnice, jejíž vzestup a pád zrcadlí politické osudy bývalé Jugoslávie.

Cenu za přínos světové kinematografii získal maďarský režisér a scenárista Béla Tarr. To, že na festival přijel třeba Béla Tarr jako jeden z nejvýznamnějších evropských filmařů současnosti vůbec, je prostě velká věc. A to, jakým způsobem se tady bezprostředně potkává s filmaři nebo se studenty filmových škol z nejrůznějších částí snad ani ne Evropy, ale světa, je prostě něco, co tomu festivalu dodává opravdu unikátní charakter, řekl ředitel festivalu Marek Hovorka.

VÍTĚZNÉ FILMY 27. JI.HLAVY
Kompletní seznam včetně vítězů v dalších kategoriích naleznete na webu MFDF Ji.hlava

 

  • OPUS BONUM
    Nejlepší mezinárodní dokumentární film 2023
    Loď (r. Elvis Lenić / Chorvatsko, 2023)

  • ČESKÁ RADOST
    Nejlepší český dokumentární film 2023
    Světloplachost (r. Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík / Slovensko, Česká republika, Ukrajina, 2023)

  • SVĚDECTVÍ
    Nejlepší filmové svědectví 2023
    Mocná Afrin: V čase záplav (r. Angelos Rallis / Francie, Řecko, 2023)

  • FASCINACE
    Nejlepší experimentální dokumentární film 2023
    Silueta (r. Yoshiki Nishimura / Japonsko, 2023) 

  • FASCINACE: EXPRMNTL.CZ
    Nejlepší český experimentální dokumentární film 2023
    The Commodity Catalogue (r. Zbyněk Baladrán / Česká republika, 2023)

  • CENA PUBLIKA 2023
    Moje nová tvář (r. Jarmila Štuková / Česká republika, 2023) 

  • KRÁTKÁ RADOST
    Nejlepší krátký dokumentární film 2023
    Katino mateřství (r. Santwana Bayaskar / Maďarsko, Belgie, Portugalsko, Indie, 2023) | O ceně v této sekci rozhodovala veřejnost pomocí online hlasování

  • CENA ZA NEJLEPŠÍ VR PROJEKT
    Chybějící obrazy: Naomi Kawase (r. Clément Deneux / Francie, Velká Británie, Tchaj-wan, Jižní Korea, Lucembursko, 2022) 

  • CENA ZA PŘÍNOS SVĚTOVÉ KINEMATOGRAFII
    Béla Tarr

Spustit audio

Související