Agnieszka Holland, Josef Mašín a Václav Havel. Jihlava už po 27. patří dokumentu

23. říjen 2023

Na Vysočinu se opět sjíždí přemýšliví milovníci dokumentárního filmu. Čeká na ně řada (nejen) dokumentárních snímků, VR projektů, spousta zajímavých hostů ze všech oborů lidské činnosti a samozřejmě i skvělý doprovodný program. Organizátoři Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě mysleli, jako vždycky, na všechno.

Program Českého rozhlasu na MFDF v Jihlavě
čtvrtek 26. října
Dukla Cinema - Edison

17:00 Český rozhlas slaví 100 let

pátek 27. října
Malá scéna DKO 3

10:00 – 12:00 Vítězné rozhlasové dokumenty z Prix Bohemia Radio 2023
13:30 – 14:30 Audio dokument v podcastové době - diskuse
15:00 – 16:00 RozhlaSTO! Momentky z pozoruhodné rozhlasové historie
17:00 – 18:00 ArtCafé hudebníka Davida Pomahače
18:00 – 19:00 iRozhlas.cz: Ověřovna

sobota 28. října
Malá scéna DKO 3

10:00 – 12:00 Rozhlasové dokumenty současných filmařů
13:30 – 14:30 Radiožurnál: Kutnohorská sekta
15:00 – 16:00 Od bratří Mašínů k majoru Zemanovi – David Hertl další
16:30 – 17:30 Radio Wave: Přežij
18:30 – 20:00 Radiožurnál: Investigace ve veřejném zájmu

Akci zahájila světová premiéra dokumentu Petra Jančárka Tady Havel, slyšíte mě? Mimo jiné nabídla i nikdy neviděné záběry a sekvence z posledních tří let života našeho prvního polistopadového prezidenta. Cenu za přínos světové kinematografii převezme věhlasný maďarský režisér Béla Tarr, „naše“ Agnieszka Holland povede masterclass, a online se s Jihlavou spojí jednak odbojář Josef Mašín, jeden z hrdinů snímku Tomáše Mašína Bratři, jednak Hans Blix, bývalý šéf zbrojního inspektorátu Rady bezpěčnosti OSN.

Čtěte také

Dokument s ním natočila Greta Stocklassa a nazvala ho Blix Not Bombs. „Hans je velice přátelský, hodně jsme spolu mluvili. Během rozhovorů jsem si ověřila, že nejzajímavější pasáž jeho života je jeho angažmá v letech 2002 a 2003, kdy ho OSN vyslala do Iráku hledat zbraně hromadného ničení. Okolo toho jsme náš film postavili,“ vysvětluje česko-švédská režisérka.

Vzpomínkovou sekci věnuje jihlavský festival význačnému českému dokumentaristovi Pavlu Kouteckému. „Koutecký byl skvělý kronikář, pozorovatel, který nepodléhal dění všednodennosti. Byl ovlivněn Janem Švankmajerem a třeba politické dění sledoval s tímhle odstupem. Jeho filmy Zánik Československa v Parlamentu nebo Hledači pevného bodu patří ve zmíněném ranku k tomu nejlepšímu, co u nás vzniklo. Platí to i o jeho posledním projektu Občan Havel, který ale nedokončil, a k cíli ho dovedl Miroslav Janek,“ říká festivalový ředitel Marek Hovorka.

Letošní přehlídka znovu dokazuje kvalitu českého dokumentu, a dramaturgové se zaměřili i na tvorbu českých režisérek. V sekci Česká radost budou například uvedeny snímky Jarmily Štukové Moje nová tvář, jehož protagonistkou je oběť kyselinového útoku z roku 2013 Martina Půtová, nebo Marty Kovářové Jiříkovo vidění. V něm režisérka sleduje marné snažení svého otce o celosvětovou uhlíkovou neutralitu. Marta je skvělá muzikantka, čelná osobnost kapely Budoár staré dámy; i proto filmem prolínají její písně. „Během natáčení se mi mnohdy nepodařilo zachytit silné situace na kameru, ale zůstaly ve mně. A protože jsem zvyklá vypovídávat se prostřednictvím písní, vznikaly songy, které se hodily k dokreslení některých situací, nebo k překlenutí určitých momentů,“ osvětluje tvůrkyně zapojení hudby do svého snímku. Jedním dechem pak nadšeně dodává: „Jestli je pro mě důležité, že můj film uvede právě jihlavský festival? Ohromně! Premiéru v Jihlavě jsem si vysnila – a ono se to děje. Tak jsem úplně dojatá…“

Dodejme už jen, že tradičně silná bude i festivalová prezentace Českého rozhlasu, který letos slaví stovku – přesněji řečeno sté výročí zahájení pravidelného rozhlasového vysílání v Československu. Stanice Vltava z Jihlavy odvysílá ArtCafé a představí vynikající rozhlasové dokumenty. A to je jen zlomek naší prezentace.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.