Abba: Honey, honey

26. říjen 2023

Letos je to už 41 let co švédská skupina ABBA ukončila svou činnost. Jak sám Björn Ulveus prohlásil: „Dali jsme si pauzu. Je to pořád pauza a už to tak zůstane. Na jevišti už nás nikdy neuvidíte.“ Skupinu ABBA je však slyšet pořád.

Po bitvě je každý generálem, a tak dnes už celý svět ví, proč se švédská skupina ABBA stala symbolem špičkové populární hudby, podnikatelského úspěchu i marketingu. Image dvou manželských párů vzbudil postupně zájem celého světa, neúnavná autorská dvojice Benny Anderson a Björn Ulvaeus tvrdě pracovala na tom, aby jejich písně oslovily co největší počet posluchačů a krásné manželky se jako zpěvačky staly zároveň sexy symboly.

Vydejme se na malou exkurzi do historie skupiny ABBA. Začneme v roce 1974, ABBA je plná energie. Úspěch byl skutečně raketový, 6. dubna roku 1974 zvítězila v mezinárodním kole soutěže Eurovize v britském Brightonu s písní Waterloo, dalším hitem byla píseň S.O.S., následovala Mamma Mia a v dubnu roku 1976 byla ABBA v britském žebříčku opět první s písní Fernando. V tomto europopovém stylu byla až do roku 1979 úspěšná i s písněmi jako I Do, I Do, I Do, So Long a dalšími. A pomalu přichází únava, ABBA sice stále ještě naplno pracuje jako obchodní značka a tým, ale i v jejích písních už je znát změna v pohledu na vnější show a vnitřní lidské potřeby. Kdosi prohlásil, že image je to, co člověk potřebuje, aby si druzí mysleli, že je tím, čím by rád byl. A do této situace se dostala po letech na výsluní a ve světlech reflektorů i skupina ABBA. Vnitřně už nebyli tím, čím navenek. Pomalu dochází k loučení se slávou.

Roku 1982 došla této jedinečné obchodní značce energie a její členové se po deseti zářivých letech rozhodli udělat si přestávku. Argumentovali tím, že pokud budou chtít, mohou se kdykoli dát opět dohromady. V roce 2021, téměř po čtyřiceti letech, vydali album s deseti skladbami s názvem Voyage, společně však nevystupují.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio