Abertamský sýr se dostal z horských chalup až na slavnostní panské tabule

Krušné hory, jak už jejich název napovídá, nebyly v minulosti místem, kde by létali pečení holubi do huby, jak se říká.

O své živobytí se tam lidé vždy museli přičinit více, než v klidnějším podhůří. Možná právě proto tam vznikla celá řada unikátních postupů, produkcí a výrobků, které se dostaly do povědomí nejen v Čechách, ale i za hranicemi.

Podobně tomu bylo i v malé obci Abertamy, která byla založena v 16. století kvůli těžbě nerostného bohatství v jejím okolí. Jak se obec i obyvatelstvo rozrůstaly, vznikaly i nové potřeby a s nimi živnosti. I přes náročné horské klima se tam celkem dařilo živočišné produkci. Zelené kopce plné divokých bylin ve velkém spásal dobytek a z kozího mléka se začal vyrábět abertamský sýr, který zmiňují už kroniky v 17. století.

Stejně jako kdysi se i dnes do abertamského sýra přidávají bylinky

Sýrařský úspěch

V době své největší slávy se vyráběl výhradně z kozího mléka. Proti ostatním regionálním sýrům měl prý výrazně lepší chuť a často byl přirovnáván k vyhlášeným holandským sýrům. Nepředstavujte si ale klasické žluté bochníky. Sýr měl velikost jáchymovského dvoutolaru, což je mince o průměru přibližně 5 cm a uprostřed něj byl otvor.

Díky přídavku pomletých bylin a semínek měl nazelenalou barvu. Byl to jemný, lehce slaný nadýchaný sýr s vláčnou konzistencí. Díky tomu si našel brzy své příznivce nejen v horských chalupách, ale i u šlechtických tabulí. Pravidelně patřil k menu třeba u dvora v Drážďanech.

Sýr Mauritius nese jméno po zaniklém cínovém dolu u Hřebečné nedaleko Abertam

Ač se konkurenti snažili o napodobení receptury, nikdy se jejich snahy nesetkaly s velkým úspěchem. Možná proto vznikla fáma, že za svou chuť vděčí sýr speciální přísadě, kterou měla být tzv. Leichenwasser, což je tekutina z mrtvol. Kvůli zděšení zákazníků tak byla produkce na čas téměř zastavena. Naštěstí se ale obavy ukázaly brzy jako liché a sýr se v Abertamech začal prodávat znovu.

Obnovená tradice

Původní abertamská produkce se ale do dnešních dnů nezachovala. Naštěstí tradice sýrařství se neztratila úplně a na sklonku 20. století navázal na kdysi slavnou výrobu abertamských sýrů Horský statek Abertamy. Využívá produkci mléka ovcí, koz a krav, které se volně pasou na krušnohorských pastvinách.

Nabízené sýry neobsahují žádnou chemii ani konzervanty. K jejich výrobě se totiž stejně jako kdysi používá pouze syřidlo, mlékárenské kultury a sůl. I proto se některé z nich mohou pyšnit prestižním oceněním Regionální potravina.

Tradici legendárních sýrů oživil Horský statek Abertamy