Dančí závitky od Václava Ségla stojí za to. Mají sílu a intenzivní chuť

Jestli jste milovníci španělského ptáčka, tento recept vás nadchne. Dančí závitky připravil Václav Ségl z Praskoles. Dančí maso je jemnější a krásně jím prostoupí všechny chutě, které jsou schované uvnitř. Maso se vám přímo rozplyne na jazyku.

Ingredience
  • 4 plátky dančí kýty (800 g)
  • 4 plátky vepřové šunky
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 50 g slaniny
  • 2 cibule
  • 4 lžíce plnotučné hořčice olej nebo sádlo
  • 4 špetky soli
  • ½ lžičky mletého pepře
  • 3 lžíce sádla
  • 750 ml vývaru z daňka nebo vody

Postup

Maso nařízneme tak, abychom ho mohli pěkně rozklepat na čtyři plátky.

Každý plátek osolíme, opepříme, z jedné strany potřeme prolisovaným česnekem a hořčicí. Na to položíme po jednom plátku šunky a anglické slaniny. Na jeden kraj navršíme malý kopeček cibule nakrájené nahrubo.

Takto připravený plátek pevně zarolujeme jako ptáčka a zajistíme párátkem nebo jehlou či nití.

V hrnci rozpálíme sádlo. Na něm necháme zesklovatět špek pokrájený na kostičky. Potom přidáme zbylou cibuli, kterou orestujeme do světle hnědé barvy.

Vložíme připravené srolované závitky a opečeme je ze všech stran. Podlijeme je vývarem do třetiny a pod pokličkou dusíme doměkka jednu hodinu.

Závitky vyndáme, vydusíme šťávu na tuk a potom ji zahustíme moukou. Tímto opatřením zkrátíme dobu pro vaření mouky.

Poté zalijeme směs v hrnci teplou vodou a vznikne omáčka, kterou necháme ještě 20 minut provařit.

Podáváme s rýží.

Václav Ségl

Pro tento recept našel inspiraci v časopise a dělá ho asi čtyři roky. Všem moc chutná. Daňka sežene od myslivců. Dá se použít případně i jelení maso. „Moje manželka je řezník amatér a má ráda maso. A když ho krájí, je radost se na ni koukat,“ pochvaluje si Václav Ségl.

Před samotnou přípravou závitků jsme byli pozváni na oběd. Ochutnali jsme krkonošskou cibulačku s houbami, ledvinky s rýží a sladké dezerty. Bylo to kulinářské setkání v domácím prostředí.

Patrik Rozehnal a Václav Ségl
autoři: Patrik Rozehnal , djo