Africké muzeum Emila Holuba i dva pomníky T. G. Masaryka vedle sebe, to jsou Holice

Holice jsou městem se zhruba 6500 obyvateli. Stopa tamního nejslavnějšího rodáka Emila Holuba je tam cítit na řadě míst, ale zároveň se mohou chlubit dalšími architektonicky významnými stavbami. Jednou z nich je například Základní umělecká škola Karla Malicha.

Ta byla otevřená v roce 2014, a podle kronikáře Václava Kmenta byla první budovou v České republice postavená ve zcela pasivním stylu. „Na střeše má dvě meteostanice, které řídí stahování žaluzií a spínání dvou tepelných čerpadel,“ vysvětluje Kment. V době dnešní energetické krize vedení radnice toto vítá víc, než na začátku vůbec předpokládalo.

Mezi další významné budovy patří Sokolovna postavená podle návrhu architekta Otakara Novotného a otevřená v roce 1913. I dnes slouží svému účelu a stále se v ní cvičí. Přilehlý Sokolský park se pak pyšní netradičním umístěním dvou pomníků T. G. Masaryka hned vedle sebe. „Původní pamětní tabulka připomínala návštěvu prvního československého prezidenta v roce 1922, za protektorátu se ale ztratila a pak už nebyla politická vůle pomník obnovit,“ popisuje kronikář.

„Po roce 1990 ale doktor Křepelka, holický rodák žijící ve Švýcarsku, zafinancoval novou plastiku. Při oslavách sta let republiky pak sokolové ale našli ukrytou původní tabulku, a tak teď máme pomníky dva, jeden historický, a druhý zcela nový, proč ne, T. G. Masaryk byl jistě významná osobnost,“ dodává Václav Kment.

Holub i žlutý trabant

Při návštěvě Holic nemůžete vynechat Muzeum Emila Holuba. To sice až do konce března otevřené pouze pro objednané skupinové návštěvy, ale stále láká na původní exponáty dovezené samotným doktorem Holubem z Afriky. „Část expozice se věnuje i jeho pokračovatelům, máme tu například i část žlutého trabantu, se kterým po Africe cestoval Dan Přibáň,“ vysvětluje průvodkyně Jitka Koudelková.

Holice se také připojily ke vzpomínce na židovské občany, kteří se po druhé světové válce nevrátili z koncentračních táborů. „Umístěných máme zatím 11 kamenů zmizelých, a těch příběhů, které by stály za takovéto připomenutí, by se jistě daly najít desítky,“ dodává starosta Holic Ondřej Výborný.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.