Alena Mornštajnová: Listopád. Co kdyby to v listopadu 1989 dopadlo jinak?

23. listopad 2023

Nikdo neví, jak jiný by byl náš život, kdyby události listopadu 1989 měly jiný konec. Spisovatelka Alena Mornštajnová napsala příběh, který se mohl odehrát v naší zemi, kdyby se komunisté udrželi u moci. Drama obyčejné rodiny, kterou velké dějiny jedné noci rozdělí a postaví proti sobě.

Účinkují: Igor Bareš, Tomáš Pergl, Simona Postlerová a Jana Stryková
Připravily: Iveta Novotná, Marina Feltlová
Napsala: Alena Mornštajnová
Zvukový mistr: Milan Křivohlavý
Zvuková spolupráce: Jakub Rataj
Režie: Vladimír Rusko
Premiéra: 8. 11. 2021

Marie Hajná je kvůli účasti na demonstracích zatčena a odsouzena ke dvaceti letům vězení. Ví, že dlouhé roky neuvidí své dvě děti, a při životě ji udržují jen dopisy, které píše malé dceři. A také naděje, že se s oběma dětmi ještě někdy přece musí shledat.

Magdalena je jako malá holčička odebrána rodičům a umístěna do „ozdravovny“, v níž se vychovávají nové komunistické kádry. Osudy Marie a Magdaleny se jednoho dne protnou, ale zcela jinak, než si obě představovaly a přály.

Alena Mornštajnová

Alena Mornštajnová (1963) vystudovala angličtinu a češtinu na filozofické fakultě Ostravské univerzity. Žije ve Valašském Meziříčí. Pracovala jako lektorka anglického jazyka a překladatelka.

Napsat vlastní knihu byl léta její velký sen. Splnila si ho románem Slepá mapa, na němž pracovala přes deset let a který vyšel v roce 2013. „První knihu jsem psala, abych sama sobě dokázala, že to zvládnu. Splnila jsem si tím něco jako ‚životní cíl' a ostatní knihy jsou takovou příjemnou nadstavbou," prozradila v jednom rozhovoru Alena Mornštajnová.

Alena Mornštajnová

„Jsem ráda, že mé knihy lidé rádi čtou, ale píšu prostě proto, že mě to těší, ponořím se do příběhu, přemýšlím o něm a na budoucí čtenáře v tu chvíli nemyslím," dodala.

V roce 2015 vyšel Hotýlek. Díky románu Hana (2017) se stala jednou z nejčtenějších současných českých autorek. Knížka byla přeložena do více než dvaceti jazyků.

Čtvrtým románem Aleny Mornštajnové jsou Tiché roky (2019), které se staly vítězem čtenářské ankety Kniha roku. Na jaře roku 2021 vydala svůj pátý román Listopád, dramatický příběh, který se mohl odehrát v naší zemi, kdyby se v roce 1989 komunisté udrželi u moci.

Podle všech zmíněných románů vznikly také rozhlasové četby na pokračování. Její zatím poslední knihou pro dospělé je román Les v domě, který letos na jaře vydalo autorčino domovské nakladatelství Host.

Alena Mornštajnová je zároveň autorkou několika knih pro děti. Její poslední novinka pro malé čtenáře Teribear – Tajemství modré krabice vyšla v loňském roce.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.