Aleš Brichta: American Bull

Přežil dvanáct mrtvic. Kouřil sto cigaret denně a málo se mu dokrvoval mozek. Na jedno jediné oko špatně vidí. Koncertuje však dál.

Své pověstné černé brýle na veřejnosti nesundavá. Nosí je od svých šestnácti let, kdy doma našel klíčky od auta a s kamarády se vydal na projížďku. Jak sám přiznává, za to, co se pak stalo, si může sám: pustil za volant kamaráda a ten to napálil do příkopu. Nepřipoutaný Aleš Brichta prolétl předním sklem a lékaři mu už oko nedokázali zachránit.

Aleš Brichta je zakládajícím členem a kdysi vůdčí osobnosti legendární české trashmetalové skupiny Arakain, je zpěvákem, textařem, skladatelem, producentem i autorem výtvarných návrhů. Při pročítání životopisu Aleše Brichty se dozvíte, že nejprve jej už ve školních lavicích ovlivnila americká country, rocková hudba přišla až v pubertě.

Vystudoval ekonomickou fakultu a s titulem inženýr byl už uznávaným frontmanem skupiny Arakain, která vznikla v roce 1982. Byl její duší, tahounem i obranou, pro svou generaci se stal hlasitým obhájcem metalové i trashmetalové hudby u nás. Kdo zažil v osmdesátých letech koncert Arakainu venku na parketu, určitě nezapomene, jak její fanoušci tancovali v prachu pogo. Aleš Brichta je životním optimistou, říká, že důležité je nelitovat se, nepropadat depresím, dát se dohromady a pokračovat nejlíp v tom, co člověka baví. Po dvaceti letech opustil Arakain.

Výčet jeho aktivit je tak velký, že převyšuje možnosti pořadu Hvězdy, hity, legendy, jen připomeňme, že jeho hit Nechte vlajky vlát se po hlasování posluchačů Českého rozhlasu dokonce stal oficiální hymnou fotbalové reprezentace na MS v Německu 2006.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.