Alfred Strejček: Životní cestu mi dláždil Jan Amos Komenský

24. listopad 2011

„Nikdy se nevzdávat a nevěšet hlavu,“ zní životní motto herce a recitátora, který dnes oslavil své 70. narozeniny. Vypůjčil si ho od jiného oblíbence – Jaroslava Foglara.

Na projektu Vivat Comenius jako recitátor spolupracuje s kytarovým virtuózem Štěpánem Rakem. Právě díky této spolupráci měli obyvatelé nejen Latinské Ameriky možnost poznat blíže filosofa, průkopnického pedagoga a osobnost českých dějin Jana A. Komenského.

„Kdyby mi někdo položil záludnou otázku, co si myslím např. o aktuální politice, dovedl bych prostřednictvím výroků J. A. Komenského odpovědět tak, že by nebylo zřejmé, že jde o odpověď starou 300 let. Je to významná osobnost nejen naší historie, ale i současník,“ upozorňuje Alfred Strejček.

Národ, který se rád chlubí

Alfred Strejček

Pro herce je to prý nesmírná pocta prezentovat takového velikána a oslovovat jeho prostřednictvím posluchače v Chile, Mexiku i po celé Evropě. Bez znalosti řeči se Alfred Strejček naučil představení pouze foneticky. V neuvěřitelných sedmi jazycích.

„Kdybych se s Amosem blížeji setkal již dříve v mládí, nedopustil bych se řady chyb ve svém životě. Nabízí nám totiž jedinečnou cestu a trochu trpím při myšlence, že my jsme spíše národem jmen, který se sice rád chlubí, ale často neví čím.“

Mexičané skandovali Komenského jméno

„Všechno na tomto světě se dá napravit pouze jemným teplem lásky, protože jinak je to nemožné.“ Jeden ze slavných výroků J. A. Komenského nalezneme v díle Obecná porada o nápravě věcí lidských. Jak na takovéto hluboké myšlenky reagovali třeba právě obyvatelé již zmíněné Jižní Ameriky?

„Bylo to přijetí neskutečné a koncerty měly neuvěřitelný ohlas. Navštěvovalo je v průměru 2000 diváků. Představení Vivat Comenius zabralo tři roky příprav, přesto lidé nechodili na nás, ale přáli si poznat život českého myslitele. Na konci představení se často skandovalo jeho jméno.“

Nová píseň Půlnoční a její úspěch

Eva Kvasničková a Alfred Strejček

V příštím životě by si Strejček přál být hudebníkem, přesto se jeho hudební nadání projevuje už teď. Vedle Štěpána Raka často hraje na zobcovou flétnu, a to i přesto, že je samouk a nezná noty.

„Já jsem se nenaučil hrát zcela sám. To není tak úplně pravda. Mým velkým rádcem a učitelem je flétnista Pavel Jurkovič, který mě zasvětil do historie zobcové flétny a gotické hudby obecně. Na kytaru jsem hrával v podstatě odjakživa a dokonce i na banjo. Víte, už jenom přihlížet tomu, když někdo něco umí, je úžasná věc.“

Kytara Š. Raka dovede člověku skutečně učarovat, stejně tak znělý hlas Alfréda Strejčka. Poslechněte si více v rozhovoru s Evou Kvasničkovou.

autor: Jan Sklenář
Spustit audio

Související