Amadeus v Mladé Boleslavi: živý operní zpěv a tři držitelé Ceny Thálie na scéně

21. únor 2020

První premiérou letošního roku bude v Městském divadle v Mladé Boleslavi hra Petera Shaffera Amadeus v režii Pavla Kheka. Na jevišti diváci při představení uvidí tři držitele ceny Thálie, a to Petra Mikesku, Daniela Bambase a Radima Madeju.

„Je to pro mne velká zodpovědnost, protože to všichni notoricky znají,“ přiznal před premiérou představitel Amadea Daniel Bambas.

Amadeus Petera Shaffera byl poprvé uveden v roce 1979 v Londýně v Royal National Theatre, v režii Petera Halla. V roce 1980 následovalo uvedení na newyorské Broadwayi. Hra dostala hlavní divadelní ceny, například Evening Standard Award for Best Play.

Drama Amadeus v Městském divadle  Mladá Boleslav přivádí na jedno jeviště tři držitele Ceny Thálie

Příběh vypráví souboj průměrnosti a geniality, který spolu svádí Antonio Salieri a Wolfgang Amadeus Mozart. Diváci se mohou těšit na živý operní zpěv, který budou v alternaci zpívat Eva Kývalová nebo Nikola Uramová. „Režijní sen by byl mít tady v orchestřišti symfonický orchestr, ale to v možnostech oblastního divadla není. My jsme se snažili udělat takovou „mezifázi“ a pozvali jsme dvě operní zpěvačky, protože jsme chtěli divákům zprostředkovat zážitek živého hlasu Mozartových árií,“ dodal režisér Pavel Khek.   

Peter Shaffer, který zemřel v roce 2016, byl anglický dramatik, který napsal zhruba dvacítku divadelních her různých žánrů, například Královský hon na slunce, Černá komedie, Equus, Andělika a laskavec nebo Dar Gorgony. Je také autorem scénáře filmu Amadeus, který natočil Miloš Forman v roce 1984.

Premiéra hry v pátek 21. února od 19 hodin je v mladoboleslavském divadle vyprodaná. Další představení bude následovat v pondělí 24. února.

autor: Barbora Kvapilová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio