Americké letectvo dopravilo do Náměště nad Oslavou trenažer na výcvik pilotů vrtulníků

13. březen 2023 08:30

Vojenská základna u Náměště nad Oslavou má nový simulátor na výcvik pilotů vrtulníků. Po částech ho tam dopravilo americké letectvo. S první částí beden dosedl letoun C-17 v neděli, zbytek dopravil v pondělí. Vojáci se na trenažéru budou učit ovládat nově objednané vrtulníky.

Simulátor Viperu, který by měl být zprovozněn na začátku letošního července, se skládá z modelu kokpitu v měřítku 1:1 s veškerými prvky a vybavením, jako ve skutečném stroji AH-1Z. Komplet tvoří dva kokpity umístěné za sebou a stanoviště instruktora. Další částí je takzvaný dóm, kopule, na kterou je promítáno virtuální prostředí.

„Postupně sem najede americký tým, který začne okamžitě simulátor montovat. Zhruba v červnu by měl být simulátor připravený na výcvik našich pilotů. Projde náročnou certifikaci a dále na něm potom bohužel naši piloti cvičit,“ vysvětluje náročnost sestavení výcvikové techniky velitel 22. křídla náměšťské základny Petr Slíva.

„Piloti tam můžou cvičit i létání v horském prostředí, které u nás nemáme. Takže případně můžou létat i například v Afghánistánu, v Alpách, můžou cvičit přistání do prachu v poušti, kterou taktéž tady nedisponujeme,“ vysvětluje.

Reportáž z přistání letounu C-17, který na základnu u Náměště nad Oslavou přivezl v bednách části simulátoru, si poslechněte.

Spustit audio

Související