Amerikanista Pondělíček: Pomoc Ukrajině vázla na republikánech. Pomohlo až to, co neudělal Donald Trump

26. duben 2024

Americký prezident Joe Biden podepsal objemný balík vojenské a finanční pomoci pro Ukrajinu v hodnotě 95 miliard dolarů. Na schválení se i přes pokračující ruskou agresi nicméně čekalo od konce loňského roku. Proč takové prodlevy? Amerikanista Jiří Pondělíček ještě přiblíží, s jakými problémy se Amerika aktuálně potýká, co nejvíce zaměstnává Donalda Trumpa, a vrátí se i k návštěvě Petra Fialy v Bílém domě.

„Schválení další vojenské pomoci Ukrajině vázlo hlavně na odporu části republikánů. Ti totiž mají ve Sněmovně už od 90. let nepsané pravidlo, že republikánský předseda nepředkládá zákon, pokud ho nepodporuje většina. A to v tomto případě neplatilo. Mike Johnson dlouho manévroval, navíc on sám nebyl výrazným podporovatelem Ukrajiny. Jeho názor se měnil až postupně pod tlakem okolí i politické reality. Proto to trvalo tak dlouho,“ vysvětluje v pořadu Jak to vidí... amerikanista Jiří Pondělíček.

Sjednoceni za kandidátem

Kromě postoje k pomoci Ukrajině rozděluje Republikánskou stranu i nadále osobnost Donalda Trumpa, i když se zdá, že před blížícími se prezidentskými volbami se napětí mezi tradičnějším a trampovským křídlem trochu otupuje.

Čtěte také

„Před volbami se strana vždy sjednocuje za kandidátem. A jelikož jasným kandidátem je Donald Trump, tak i ve straně opozice vůči jeho osobě a vůči jeho rétorice klesá. Příkopy se zahlazují s ohledem na předvolební taktiku,“ pokračuje Pondělíček z Katedry severoamerických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Donald Trump byl ostatně podle něj klíčový i v otázce další pomoci Ukrajině. „Ani ne tak tím, co udělal, jako spíše tím, co neudělal. On se totiž proti zákonu nepostavil, zůstal neutrální. Opět to odpovídá taktice před volbami, že se nechtěl postavit na jednu, nebo na druhou stranu ve vnitrostranickém sporu. Řekl, že podpora Ukrajiny je důležitá, pro schválení zákona se ale přímo nevyslovil. Zároveň se ani nepostavil na stranu svého křídla a nepodpořil ho v boji proti zákonu, což bylo nakonec pro jeho přijetí to nejdůležitější.“

Investice do bezpečnosti

Masivní dodávky zbraní pro Ukrajinu by měly obsahovat i rakety dlouhého doletu, které mohou zasáhnout cíl ve vzdálenosti až 306 km, což je více než kterákoli ze země odpalovaná střela v ukrajinském arzenálu. Obavy, že by to Moskvu mohlo vyprovokovat k nějaké eskalaci, ale podle Pondělíčka namístě nejsou.

Čtěte také

„Ukrajina koneckonců dostala rakety, byť ne ve verzi s nejdelším doletem, už v rámci třísetmilionového balíčku, který tam mohl prezident poslat bez schválení Kongresu. Rusko samozřejmě hartusí, ale z hlediska toho, že Ukrajina má i vlastní prostředky, jak zasáhnout Rusko na jeho území, tak je vlastně otázka, do jaké míry je toto nějaká výrazná strategická změna.“

Joe Biden označil velký balík pomoci Ukrajině za obrovskou investici do evropské i americké bezpečnosti. Ne tak to ale vnímají všichni američtí voliči. „Záleží na tom, koho se ptáme. Celkově bych ale řekl, že podpora Ukrajiny pořád trvá. Podle posledních průzkumů stále mírná většina Američanů říká ,ano' úrovni podpory, kterou Amerika Ukrajině dává nyní. Menší část voličů dokonce říká, že by se podpora měla ještě zintenzivnit. Nicméně si nemyslím, že by mělo jít o klíčové téma pro listopadové volby,“ uzavírá amerikanista.

Spustit audio

Související