Archeologové objevili osídlení, které je o půl století starší než první písemná zmínka o Vamberku

10. únor 2024 07:53

Ve Vamberku na Rychnovsku našli archeologové pozůstatky zemědělské usedlosti z přelomu 13. a 14. století. Nález napovídá, že město existovalo o půl století dřív, než je o něm první písemná zmínka. Archeologové prováděli průzkum v souvislosti se stavbou nového obchodního centra na okraji Vamberka. 

Čtěte také

Podle archeoložky Muzea a galerie Orlických hor v Rychnově nad Kněžnou Martiny Bekové je průzkum ukončený a pokračovat nebude. „Teď je v terénu vše hotovo. My jsme v tom počasí, které nastalo, tam stanovali. A teď v laboratoři vše omýváme a lepíme, abychom dali nálezy dohromady. A napíšeme standardní nálezovou zprávu. Ale v terénu je ta záležitost ukončena.“

Nález archeologové učinili při nedávném průzkumu na stavbě obchodního centra na okraji města. Za poslední dobu jde o druhý takto datovaný nález. První písemná zmínka o Vamberku je z roku 1341.

Je to důkaz o tom, že už na přelomu 13. a 14. století měl středověký Vamberk rozvinuté zázemí. Nepatrně mladší nález, z první poloviny 14. století, máme nedaleko. Je dva roky starý a jedná se pro změnu o usedlost s hrnčířskými dílnami, uvedla Beková.

Název převzalo město, které souviselo s hradem

Archeologové letos objevili nedaleko kruhového objezdu při výjezdu z města směrem na Rychnov nad Kněžnou pozůstatky několika sídelních objektů, které tvořily jeden celek.

Vamberk hrad - větrací otvor do sklepních prostor

Jeden z nich měl srubovou konstrukci, opodál byla jáma, které archeologové přisuzují funkci obilného sila. V areálu objevili také množství zlomků keramiky.

Nález lze interpretovat jako osamocenou zemědělskou usedlost, která byla důležitá pro samotný chod městského osídlení, řekla Martina Beková.

Čtěte také

První písemná zmínka vztahující se k Vamberku je o hradu Waldemberg, který stál v centru dnešního města nedaleko dnešního kostela svatého Prokopa na ostrohu nad soutokem řeky Zdobnice a Merklovického potoka.

Název převzalo město, které s hradem souviselo. Postupně se název zkracoval na Walmberg, později na Wamberg, nebo česky Vamberk. Archeologickými výzkumy z poslední doby dokazujeme, že osídlení existovalo již na přelomu 13. a 14. století a hrad měl již v té době rozvinuté zázemí v okolním osídlení, uvedla Beková.

Vznik města souvisí podle ní s kolonizací Podoorlicka ve druhé polovině 13. století. Předpokládá se, že středověké osídlení je spjaté s rodem Půticů, který spravoval své panství z nedalekého hradu Potštejn. Vamberk získal městská privilegia v roce 1616. Město se proslavilo později í krajkářstvím, tkalcovstvím a obchodem se dřevem.

autoři: Václav Plecháček , baj | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související