Aristokratka láká víc než zámek, proto raději neprovázím, směje se píšící kastelán Evžen Boček

16. leden 2024

Kastelán a spisovatel Evžen Boček přirovnává psaní knih o aristokratce k háčkování. „Bral jsem to jako relax,“ svěřil se v Blízkých setkáních. Čtenářský úspěch ho překvapil, ve filmu by ale hrát nechtěl. Ptají se ho lidé častěji na bílou paní, nebo aristokratku? Proč přestal provázet návštěvníky? Jaký má názor na scénář k novému filmu? Viděl někdy na zámku v Miloticích ducha černé hraběnky? A co se tam děje v noci?

Filmovou adaptaci knihy Aristokratka ve varu mohou návštěvníci poprvé vidět už za několik dní. „Přijel jsem se podívat,“ připustil autor knižní předlohy Evžen Boček na Dvojce. Scénář sice četl, ale konečný výsledek uvidí až na plátně.  

Ale já už jsem poslední dobou aristokratkou tak předávkovaný, že kdybych prostě řekl, že se těším, tak bych asi kecal,“ svěřil se píšící kastelán. Původně netušil, že si čtenáři příběhy o životě na zámku tak oblíbí. Psaní vnímal hlavně jako odpočinek. 

Hradní debaty se čtenáři

„Aristokratku jsem bral jako únik. Nepsal jsem to pro nikoho, jen pro sebe. Bavilo mě to a nic jsem od toho nečekal,“ vzpomíná autor.

„Kniha se vydala náhodou. Kdybych před lety náhodou nepotkal svého nakladatele Martina Reinera, leželo by to v šuplíku dodnes,“ dodal v rozhovoru s Terezou Kostkovou. 

Na zámku v Miloticích dnes působí jako kastelán, po návštěvnických trasách návštěvníky prováděl dvacet let. „Dnes už neprovázím, návštěvy se často zvrhly v besedu o aristokratce,“ směje se. 

autoři: Tereza Kostková , juk

Související