Armáda dostane nové americké helikoptéry. Ruské stroje dosluhují, jejich servis provádí LOM Praha

29. leden 2024 08:35

Do konce letošního roku dostane česká armáda dvacet moderních vrtulníků americké výroby. Deset jich bude typu Viper a deset Venom. Stroje postupně nahradí ruské helikoptéry, které pozvolna dosluhují a potřebují servisní zásahy. Jejich údržbu provádí Letecké opravny Malešice (LOM Praha), kde právě technici opravují transportní vrtulník Mi-171 Š. Více v reportáži Radka Duchoně.

„Levá sedačka je hlavní pilot, pravá sedačka je druhý pilot. A ještě tady máme k těm dvěma pilotům palubního technika, který lítá s nimi a je jim k ruce,“ popisuje vedoucí provozu letadel Jaroslav Hrdina kokpit vrtulníku.

Technik Petr Hýroš právě připojil vrtulník na elektřinu a zapíná neuvěřitelné množství přístrojů. Co všechno je tedy třeba zapnout? „Momentálně jsme spustili protipožární ochranu a klapky 19 19 na ústrojí odmrazování vstupu motoru,“ komentuje postup technik.

Servis vrtulníků v podniku Letecké opravny Malešice (LOM Praha)

Generální oprava vrtulníku se skládá ze tří etap. „Začínáme první etapou, kdy vrtulníky rozebereme, tedy co jde, a založíme do renovačních kontejnerů. Mezitím probíhají nálezy vrtulníků, jak drakové, tak klempířské a elektro nálezy. Potom se to všechno zrepasuje. Co je v pořádku, se dá zpátky. Co ne, tak se musí zrekonstruovat a pak se to na stroji všechno spojí.“

Státní podnik Letecké opravny Malešice, známý spíše jako LOM Praha, má teď v hangáru devět strojů, jak potvrzuje ředitel Jiří Protiva. Za rok jsou schopni předat zákazníkům tři až čtyři opravené a průběžně probíhají další opravy.

„Z toho jsou dva stroje ze Severní Makedonie, jeden stroj z Bulharska. Pak jsou tu stroje z Armády České republiky, jeden stroj je tu náš vlastní z leteckého výcviku Pardubice a je tady i jeden muzejní exponát do Vojenského historického ústavu, který repasujeme.“

Servis vrtulníků v podniku Letecké opravny Malešice (LOM Praha)

A jaké konkrétní stroje opravují? „Jak modernizuje armáda a přezbrojují se vzdušné síly Armády ČR, tak my zároveň transformujeme naše schopnosti. V současné době se nevěnujeme už jenom té východní platformě, to znamená vrtulníkům řady Mi, ale zapojili jsme se významným způsobem do platformy H1, to znamená u vrtulníků Viper a a Venom,“ uvádí ředitel.

Kolik vrtulníků teď naše armáda má, vojáci nezveřejňují. Do konce tohoto roku jich ale budou mít dvacet nových nebo modernizovaných ze Spojených států amerických. Deset typu Venom a stejný počet tipu Viper. Dvanáct jich bude úplně nových za více než 17 miliard korun. Osm modernizovaných dostanou vojáci jako ocenění za pomoc Ukrajině zdarma.

Servis vrtulníků v podniku Letecké opravny Malešice (LOM Praha)
autoři: Radek Duchoň , JMys
Spustit audio

Související