Arrau, Kameníková, Cherkassky, Firkušný a další čeští i světoví virtuózové klavíru na unikátních záznamech

12. únor 2022

Sedm oktáv klavíru objímá celý orchestr… Slavným výrokem Ference Liszta, který soudil, že deset prstů jediného klavíristy dokáže rozeznít harmonie, pro které jsou jindy zapotřebí stovky muzikantů, zveme všechny milovníky bílých a černých kláves k sérii Poledních koncertů v týdnu od 7. února.

Lisztovské motto samozřejmě nezastřešuje celý cyklus náhodou, neboť hudba Ference Liszta bude v těchto dnech podávána v poledním čase ve vysoké koncentraci. A to v unikátních nahrávkách, které si v obchodě nekoupíte a z webu nestáhnete, neboť spočívají v rozhlasové fonotéce a v gramoarchivu.

Čtěte také

Z těchto pokladnic jsme vybrali snímky Dagmar Baloghové, specialistky na 19. a 20. století, která vedle Liszta zahraje třeba Schulhoffův Komorní koncert. Setkáme se světovými virtuozy Brendelem, Arrauem, Kameníkovou nebo Cherkasským. Připomeneme si Evu Bernáthovou, která od roku 1968 žila v anglickém exilu, ale předtím stihla natočit řadu gramodesek a třeba za Franckův Kvintet získat spolu s Janáčkovým kvartetem prestižní francouzskou cenu. Za britským pianistou Johnem Lillem a Brahmsovým Koncertem B dur se vydáme na Pražské jaro 1975. A vůbec první ročník Pražského jara nám zpřítomní Dvořákův Koncert g moll se světoznámým klavíristou českého původu Rudolfem Firkušným, Českou filharmonií a Rafaelem Kubelíkem. 11. února si připomínáme 110. výročí Firkušného narození a i toto jubileum nás k sérii klavírních Poledních koncertů inspirovalo.

Spustit audio

Související