Atmosféra pohody dýchá z minimalismu výstavy Nová dědina v olomouckém Studiu G21

9. duben 2024

Ve studiu G21 Unie výtvarných umělců Olomoucka vystavuje Renáta Jančo s přáteli. Textilní výtvarnice přizvala tvůrce s podobným cítěním a výrazem, s nimiž si rozumí i lidsky. Společně zabydleli prostory galerie na Dolním náměstí v Olomouci.

Tvorba Renáty Jančo vychází z tradic a zemitosti hanácké vesnice a spěje k lehkému modernímu vyjádření.

Renáta Jančo při workshopu na výstavě Nová Dědina

„Je to ta nejstarší, vlastně obyčejná ruční práce a technika. A díla jsou určena do dnešních moderních designových interiérů. Tato tapiserie je určená do naprosto minimalistického prostoru, který oživí,“ vysvětluje svůj záměr autorka.  

Výstava Nová Dědina

Tvorbu Renáty Jančo doplňují objekty jejích přátel. Květinová výzdoba pochází ze studia od Ireny Falty a Marie Doleželové. „Třeba v jednom z těch florálních objektů se odráží krajina Tovačovska. Ty plochy jezer, rybníků a motiv vody lužních lesů. Další objekt je takový věnec ve větru z mlází a je to zase inspirace těmi mezemi, keři, trvalkami a zbytky divočiny v kulturní krajině," říká výtvarnice.

Marie Doleželová, spoluautorka výstavy Nová Dědina

Zmíněná díla jsou doplněna plstěnými ptáčky od Anny Portyšové a nábytkem Jakuba Kohna.

Návštěvu galerie zpestřují páteční a sobotní tvůrčí dílny, kde je možné si osahat tkalcovský stav a Renáta Jančo tu zájemkyně i zájemce uvede do základů praxe textilní tvorby.

autor: Aleš Spurný
Spustit audio