Audiotahák Karel IV.: Kobyla má malý bok

14. květen 2016

Alchymie, astrologie a numerologie. Napsal Petr Stančík. Čte Vojta Dyk.

V Karlově době se alchymie nazývala „čistnařstvo“ a alchymista byl „čistnař“. Už to, že středověká čeština měla pro tuto činnost vlastní výraz, svědčí o tom, že alchymie byla tehdy hodně rozšířená. Hledat Kámen mudrců nebo vyrábět umělého člověka homunkula si určitě nemohl dovolit kdejaký sedlák. Byla to zábava jen pro ty nejbohatší, a samozřejmě pro císařský dvůr. A proč vlastně čistnařstvo?

Protože alchymií se rozuměl proces očišťování hrubé hmoty, dokud se nepromění ve zlato. Ale zároveň očišťování vlastní duše, která se měla zbavit nízkých pudů, sobectví a touhy po majetku. Takže když se to povedlo, čistnař sice vyrobil zlato, ale už ho k ničemu nepotřeboval.

Projekt Českého rozhlasu Karel je King! nabízí k 700. výročí Karla IV. něco navíc. Třeba právě audiotaháky, které vám každý den nabídnou jednu perličku, zajímavost nebo kuriozitu související s panovníkem Karlem IV. To ale není všechno. Víc zjistíte přímo na multimediálním webu kareljeking.cz.

Spustit audio

Související

  • Petr Stančík: Karel je king

    Audiotaháky o Karlu IV. Šikovná pomůcka pro milovníky historie i zvědavce, které zaujmou různé pikantnosti ze života největšího Čecha. Čte Vojta Dyk.