Autor memů o EU: S Čechy sdílím temný humor. Nápady na vtipy v unii nedocházejí

Mezi evropskými politiky a zaměstnanci unijních institucí zná projekt DG MEME asi každý. Generální ředitelství pro vtipy o sedmadvacítce si pomocí memů utahuje z představitelů institucí i členských států. Autor projektu – Ital Fabio Mauri – byl přitom dlouho inkognito. „Měl jsem pocit, že eurokrati nebudou úplně rádi, že si z nich někdo dělá srandu. A měl jsem naprostou pravdu,“ říká v novém vydání podcastu Bruselské chlebíčky.

Dnes už ho prý unijní představitelé tolerují. Na Twitteru sleduje projekt DG MEME přes 90 tisíc lidí, mezi nimi je podle Mauriho nejvíce lidí právě z Česka.

Inspirace ani po pěti letech autorovi nedochází. „Když mám horší den, můžu vždycky otevřít jakoukoli webovou stránku extrémní pravice a tam najdu inspiraci pokaždé. Ten obsah, který vytvářejí, je jako číst něco ze 17. století, a tihle lidé tomu stále věří. Pro mě to je depresivní, ale zároveň hodně zábavné,“ říká Fabio Mauri.

Legraci si ale Mauri dělá i z mainstreamových politiků. V Česku si oblíbil premiéra Petra Fialu i prezidenta Petra Pavla. Zdůrazňuje ale, že jeho cílem není jen si z politiků utahovat. „Snažím se dělat infotainment, tedy že se snažím prezentovat určité zprávy vtipným, roztomilým způsobem. Takže lidé jsou pak více zvědaví zjistit, co se vlastně děje,“ přibližuje Mauri.

Proč bychom si měli dělat z politiky legraci? Jak na vtipy o své osobě reagují politici a vysocí úředníci? A jak často lidé považují DG MEME za skutečné oddělení Evropské komise? Poslechněte si celý díl Bruselských chlebíčků.

autoři: Zdeňka Trachtová , agf
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.