Hodáč: Green Deal konkurenceschopnost EU nezabil. Ale ani nepomáhá

Evropská unie ztrácí konkurenceschopnost ve většině oblastí průmyslu. V novém díle podcastu Bruselské chlebíčky o tom mluví Ivan Hodáč, který v Bruselu řadu let působil jako tajemník Asociace evropských výrobců automobilů a pohyboval se i ve filmovém či potravinářském průmyslu. „Dlouho jsme to téma podceňovali a teď se konečně dostalo na stůl. Nemůže za to ale jen poslední Evropská komise, to bych jí křivdil,“ dodává.

Důvodů, proč Evropa konkurenceschopnost ztrácí, je podle Ivana Hodáče celá řada. „Je to především velice komplikovaný regulační rámec – hodně byrokracie, kterou nevidíme ve Spojených státech ani v Číně. Tady je těch regulací prostě moc,“ říká. Evropa podle něho zaostává také v inovacích či vzdělávání.

Ivan Hodáč hostem podcastu Bruselské chlebíčky

Roli hrají i legislativy v rámci Green Dealu, jehož cílem je dosáhnout od poloviny století klimaticky neutrální Evropy. „Nešel bych tak daleko, že konkurenceschopnost zabil Green Deal. To myslím není pravda. Ale v každém případě tomu nepomohl,“ poznamenává.

Nikdy ne hlavou proti zdi

Ivan Hodáč v Bruselských chlebíčcích mluví také o svém dlouholetém působení v lobbingu. Úspěšný lobbista musí podle něho umět dosahovat konsenzu, musí být komunikativní a flexibilní. „Je to schopnost vycházet s lidmi. Nikam se nedostanu, když půjdu hlavou proti zdi,“ vysvětluje a zdůrazňuje, že lobbing není práce pro introverty.

„Pořád jsou nějaké večeře, společenské akce. Hrál jsem s lidmi z Evropské komise a parlamentu golf, tenis, bridž a tak dále. Ale nikdy jsem nikomu nedal nějakou obálku. To neexistovalo,“ přibližuje Ivan Hodáč svoji zkušenost.

Kterým oborům se v Evropské unii stále ještě daří? A co pro evropský průmysl mohou znamenat červnové volby do Evropského parlamentu? Poslechněte si nejnovější epizodu podcastu Bruselské chlebíčky.

autoři: Zdeňka Trachtová , and
Spustit audio

Související