Bagry a buldozery začaly v Lenoře s demolicí bytového domu, který po výbuchu vyhořel

4. říjen 2019 07:47

Jeden z nejhorších dní ve své novodobé historii zažila Lenora na Prachaticku. Malebnou šumavskou obcí otřásl výbuch a následný mohutný požár zničil dům se šesti byty. Jeden člověk zemřel na místě, devět lidí se zranilo, z toho dva těžce.

Hasiči na místě zasahují nepřetržitě. Budova je podle statika silně nestabilní, začaly proto zajišťovací práce, při kterých se využívá těžká technika.

Příčinu neštěstí kriminalisté vyšetřují. Sousedé spekulují o tom, že výbuch úmyslně způsobil obyvatel jednoho z bytů.

„My máme vymlácená okna, dveře, všude střepy, zemina, všecko, zničenej byt. Já běhala po bytě a křičela, že přišla apokalypsa, protože všude chyběly dveře, okna, všechno je tam zničený,“ popisuje Ludmila Strapková, která bydlí v těsně sousedícím domě.

Čtěte také

Hasiči už za pomoci pásového rypadla zajistili nejnutnější statiku objektu. „Z jedné i druhé strany došlo k odstranění nestabilního zdiva, nestabilních překladů a trámů. Demolice není úkolem hasičského záchranného sboru, to si převezme někdo jiný. My máme za úkol opustit místo ve stabilním stavu, aby nedocházelo k ohrožení obyvatel nebo projíždějících automobilů,“ vysvětlili ředitel jihočeských hasičů Lubomír Bureš.

Krajský úřad zařizuje vznik konta na pomoc poškozeným. Podle hejtmanky Ivany Stráské bude kraj připravený poskytnout i ubytování. „Máme na to samozřejmě krizové oddělení, které má seznam a ví, co dělat. Dohodli jsme se s panem starostou, že budeme v následujících dnech a týdnech v kontaktu,“ dodala.

Že za výbuchem stál úmysl, kriminalisté připouští, zatím to ale oficiálně nepotvrdili. Vše je teď předmětem dalšího vyšetřování.

Související