Barokní statek Benice kdysi obrůstalo trní. Dnes se tam prohánějí starokladrubští koně

8. listopad 2023

Statek Benice leží nedaleko Benešova. Historie zdejšího panství sahá až do počátku 14. století. Dnes zde sídlí hřebčín s malou jízdárnou, kde se můžete svézt na starokladrubských koních. Jedná se o jedno z nejstarších koňských plemen na světě a zároveň nejstarší původní české plemeno koní.

Už samotná cesta ke statku je zážitkem. Tato kulturní památka leží v malebné krajině nedaleko Konopiště. Původně zde stávala osada s tvrzí. „Od 16. století zdejší oblast spadala pod konopišťské panství. Prošla rukama mnoha majitelů, ale z nich asi nejznámější byl Albrecht z Valdštejna,“ rozhlíží se po dvoře Martina Pilátová, která na statku organizuje svatby a další akce pro veřejnost.

Do dnešní barokní podoby byl statek Benice přestavěn díky pánům z Vrtby kolem roku 1750. Neobvyklý půdorys rovnostranného trojúhelníku stavitel zvolil na přání Františka Václava z Vrtby, neboť trojúhelník byl symbolem svaté Anny, patronky rodu. Díky bohaté historii a zajímavé architektuře byl statek zapsán jako kulturní památka.

Kůň pro španělského krále

Po okolních loukách se prohánějí starokladrubští koně. Rozhodující vliv na jejich chov tady měli Jiří Jehlička a Tomáš Barták, kteří zde zanechali hlubokou stopu. „Ze začátku to bylo velmi těžké, protože kladrubský kůň v zemském chovu prakticky nebyl. Z hřebčína z Kladrub nebo ze Slatiňan se to nedalo koupit, protože všechno šlo na prodej do zahraničí,“ vzpomíná na začátky Tomáš Barták. Koně z Benic si zahráli ve filmu a Tomáš Barták s nimi reprezentoval i na vozatajských soutěžích. Zdejší odchovankyně Seneca se dostala až ke španělskému králi.

Starokladrubští koně z Benic jsou hodní a klidní

Současná správkyně hřebčína Monika Klímová se od původních zakladatelů hřebčína hodně naučila. V Benicích totiž začínala už jako mladá dívka, když byl statek ještě zarostlý trním. Dodnes vzpomíná, jak sem dojížděla na brigádu, aby pomohla vysekat statek z bezinek a trnkových keřů. V tuto chvíli se stará o 19 starokladrubských koní. Když se na statku pořádají svatby, může koně zapřáhnout i do historického kočáru.

Součástí statku je rozsáhlé hospodářství. Po cestách se procházejí pávi a z výběhu se hlásí Honzík a Kája – osel s vepříkem. Statek Benice však není jenom malebnou kulisou pro svatebčany. Obrovský zájem je o zdejší tábory pro děti. Konají se zde jak jezdecké tábory, kde děti jezdí na koni, tak také tábory pro malé farmáře, kteří se učí starat o hospodářská zvířata.

Zajímá vás, jak je to s barvou starokladrubských koní? Poslechněte si reportáž Báry Kvapilové.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.