Běhat začaly díky rozhlasu. Teď se dvě padesátnice chystají na třetí budějovický půlmaraton

1. červen 2018 14:05

Padesátnice Dana a Alena z Českých Budějovic běhají už třetí sezonu. Jejich sportovní kariéra začala při projektu Českého rozhlasu České Budějovice Návod na půlmaraton.

Sedm závodníků se v roce 2016 v naší reality show s odborníky připravovalo na svůj první náročný závod. Teď bude Alena Koukolová na startu půlmaratonu už popáté a Dana Čápová počtvrté.

„Připravuji se každý den, běhám, nebo plavu, nebo pochoduju, každý den něco dělám. Když je pak v neděli volno, tak si strašně užívám, že nemusím nic dělat, ale připravuji se svědomitě, abych při běhu neumřela,“ líčí Alena.

Dana věnuje pohybu každý den půl až tři čtvrtě hodiny. „Běh, nebo spíš pomalý klus, kolo, chůze. Chodím hlavně o víkendu hodinu a půl až dvě hodiny, ale dá se to všechno zvládnout,“ popisuje.

Dokázali to! Všichni běžci v dresu Českého rozhlasu doběhli do cíle půlmaratonu

Zbyněk a Zdeněk, kteří se na půlmaraton připravovali s Českým rozhlasem, na trati

Může každý, třeba i člověk, který dosud příliš nesportoval, zvládnout půlmaraton? S touto otázkou jsme v březnu hledali dobrovolníky pro unikátní projekt Návod na půlmaraton. Sedm běžců absolvovalo tříměsíční přípravu a nakonec všichni úspěšně dorazili i do cíle!

Alena Koukolová poběží půlmaraton celkově popáté, v Českých Budějovicích potřetí. „Nedá se říct, že by se ze mě stala nějaká atletka, prostě to běhání bolí a není to lepší a lepší. Ale ty pocity v cíli jsou k nezaplacení, proto to dělám,“ říká.

Dana Čápová se podle svých slov od doby, kdy začala běhat, cítí lépe fyzicky i psychicky. „Závod je taková motivace a završení mých tréninků. Samozřejmě počítám s tím, že se nebudu zlepšovat v čase, protože věk přibývá, takže budou přibývat i ty minuty, ale když to zvládnu tak, jak se mi povedl letošní pražský půlmaraton, tak budu šťastná,“ dodává.

Nejhezčí při závodě doma v Budějovicích je pro ni podpora všech známých. „Stojí po trase a mávají na nás, to úplně táhne dopředu, člověk i zrychlí. A ty naše České Budějovice jsou krásné, krásně se tu běží,“ komentuje.

S tím souhlasí i Alena „Hodně lidí se na nás jde podívat. Já běžím až u konce, tak mě nikdo nepřehlédne. Nejhezčí je, když vběhnu do ulice Karla IV. a už vidím před sebou ten oblouk v cíli. Pomalu začínám zrychlovat, v cíli na mě všichni čekají, mě tečou slzy, protože jsem úplně naměkko, tak to je pro mě nejhezčí zážitek na půlmaratonu,“ doplňuje.

Dana Čápová měla při půlmaratonu nejrychlejší čas dvě hodiny a čtyřicet minut, Alena Koukolová o pět minut více. „Já ale časy nerada říkám, všichni se na mě na to ptají a mě už to občas už štve, přece čas není důležitý,“ uzavírá Alena.

Českobudějovický půlmaraton odstartuje v sobotu 2. června v 19 hodin. Na trati bude 3600 běžců.

autor: pfr
Spustit audio

Související