Během koupání v moři dbejte na prevenci zánětu zvukovodu

21. červen 2023

Zánět zvukovodu může vzniknout z různých příčin. Nejčastěji ale za podobné problémy může voda z koupání nebo silný vítr, případně kombinace obou. Často vás proto podobné potíže mohou potrápit právě na dovolené někde u moře. Prevence je hlavní ochrana.

K létu a dovoleným patří celá řada typických onemocnění, která se pojí například s příliš horkým počasím, sportem nebo cestováním. Poněkud v ústraní například letních angín, různých úrazů, zánětu močového měchýře z mokrých plavek apod. je i zánět zvukovodu.

Nejedná se o vážné onemocnění, může vám ale velmi znepříjemnit dovolenou. Pokud jste na dovolené v neznámé oblasti, dbejte také rad a varování místních lidí nebo průvodců cestovní kanceláře, se kterou jste se na cestu vydali. Složení místní vody může podobné problémy způsobovat třeba tím, že je nějak kontaminovaná nebo naopak svým specifickým složením minerálů.

Ušní tyčinky a vata do lékárničky k moři

I když se ale koupeme v čisté a nezávadné vodě, může nám způsobovat problémy. Především pokud uši po plavání dostatečně nevysušíme a k tomu se přidá ještě silný vítr, který hlavně u moře bývá velmi častý.

Ušní tyčinky nebo ušní kapky by proto měly být i součástí vaší lékárničky, kterou si na dovolenou připravíte. Vysušení zvukovodu po plavání je první krok, a pokud jste v místě se silným větrem, určitě pomůže, pokud si do ucha dáte třeba malý kousek vaty nebo přímo ušní špunty. Pomocník může být i šátek na hlavu, ovšem dbejte, abyste ho měli i přes uši, aby zvukovody před větrem skutečně chránil.

Ověřené léky nezapomeňte přibalit sebou

Pokud podobnými problémy již trpíte, určitě je na místě zajít před cestou k vašemu lékaři a předem ho požádat o kapky, které si raději vezměte na dovolenou sebou. Při bolestech v uchu je nutné okamžitě přestat s koupáním a zamezit také tomu, aby do ucha dále foukal přímořský vítr.

Jestliže se potíže a bolesti ve zvukovodu na vaší dovolené vyskytnou poprvé a nebudete mít žádné léky sebou, bude nezbytné, abyste navštívili místního lékaře, který nasadí léčbu, pravděpodobně nějaké antibiotické kapky do uší.

Spustit audio