Během první světové války se v Rusku začaly formovat československé legie ze zajatců a zběhů. Respekt získaly v bitvě u Zborova

2. listopad 2023

Vojenským významem šlo jen o drobnou epizodu, která však v české historii znamenala důležitý milník.

Během první světové války se v Rusku začaly formovat československé legie. Tvořili je jednak zajatci, jednak zběhové z Rakousko-uherské armády. Postupně tak vznikla brigáda, kterou tvořilo víc než 3 a půl tisíce mužů. Místem jejich prvního bojového nasazení se stalo městečko Zborov východně od Lvova v tehdejší Haliči. Tato dnes už neexistující země byla součástí rakouské monarchie a rozkládala se na pomezí dnešního Polska a Ukrajiny.

V rámci velké ofenzívy zaútočili Češi a Slováci 2. července 1917 na zákopy nepřátel. Postupovali mnohem efektivněji a rychleji než sousední ruské jednotky a určovali tak směr dalších bojů. Úspěch československé brigády ruské velení zaskočil. Špatně vyzbrojení a vycvičení outsideři se stali hvězdami, a získali si tak respekt.

Tato dobrá pověst přispěla nejen ke vzniku dalších legionářských jednotek v Rusku, ale měla velký význam i při vyjednáváních o vzniku Československa. Zahraniční odboj se totiž nově mohl opřít i o úspěšnou a rychle rostoucí armádu.

autor: Jan Herget
Spustit audio