Betonové nádrže na sídlišti Škorna ve Vodňanech jsou minulostí. Vzniklo tu nové koupaliště

20. červenec 2021 10:32

Skluzavky, vodní atrakce a vyhřívané bazény. Ve Vodňanech na Strakonicku vítá nové letní koupaliště první návštěvníky. Areál na sídlišti Škorna nahradil původní betonové nádrže.

Bratři Filip a Tomáš přišli na koupaliště s babičkou Jindrou, i když teploty nebyly zrovna tropické. To ale nevadilo. „Líbí se mi tady všechno, je to tady super,“ pochvaluje si Filip.

Část bazénu je určená kondičním plavcům, větší plochu ale zabírá ta rekreační. Nabízí různé atrakce i wellness prvky.

Paní Jindra plánuje koupaliště využívat, i když u ní už vnuci na prázdninách nebudou. „Je to krása. Zítra odevzdám vnuky rodičům, ale já se těším, že sem každé ráno budu chodit plavat, protože mám nohu po úrazu,“ říká.

V areálu se návštěvníci nemusí jen koupat. „Je tady pumptracková dráha, přírodní biotop, dětské hřiště s měkkou dopadovou plochou, univerzální sportovní hřiště s mantinely, hřiště pro parkur,“ vyjmenovává radní Vodňan Pavel Šťástka.

Areál Škorna stojí na stejnojmenném sídlišti a vybudovat ho stálo téměř 40 milionů. „Při plánování se nám podařilo získat podporu ze státního fondu na regeneraci sídlišť, protože areál je přímo v kontaktu s nejbližšími panelovými domy. Chtěli jsme to okolí zpříjemnit,“ popisuje Pavel Šťástka.

Letní areál Škorna s vodní nádrží ve Vodňanech

Dešťová voda ze střech bytových domů například naplní přírodní biotop. Ten sice není ke koupání, i tak v něm ale bude živo. „Je to pohledová okrasná záležitost. Až proběhne jeden čistící cyklus, osázíme ho rostlinami a bude možné ve vodě vidět i ryby,“ dodává Pavel Šťástka.

Podle starosty Milana Němečka voda v této lokalitě byla i v minulosti. „Před třiceti lety tady byla poměrně velká požární nádrž, předtím ještě rybník, kterému se říkalo Škornička. Lidé se tu koupali historicky mnohokrát, ale nikdy to nebylo regulérní koupaliště,“ připomíná.

Nové koupaliště ve Vodňanech je přes prázdniny otevřené každý den, v pondělí vždy od 12 do 20 hodin, ostatní dny v týdnu už od 9 hodin.

Spustit audio

Související