Bezdomovců přibývá, někteří jsou ve velmi špatném zdravotním stavu, připomíná vedoucí azylového domu

22. listopad 2023

Lidé bez domova. Bezdomovci. Někdy donuceni životními okolnostmi, někdy je tento styl života jejich vlastním rozhodnutím. Jací jsou? Mění se jejich skladba, věkové rozpětí, co chtějí, co jim města nabízejí? To rozebírá pořad Přímá řeč, jehož hostem je Petra Vohlídalová, vedoucí azylového Domu svatého Pavla v Českých Budějovicích.

Před rokem 1989 bezdomovectví v České republice oficiálně neexistovalo. Každý musel pracovat a mít místo trvalého bydliště. Pokud tomu tak nebylo, byl stíhán za příživnictví.

To všechno se změnilo po sametové revoluci. Lidí bez domova začalo přibývat, zprvu nenápadně, později čím dál víc. Nyní jsou na ulicích už nové generace bezdomovců, jak potvrzuje Petra Vohlídalová.

„V posledním roce narostl počet klientů a zájem o naše služby, a to v rozmezí od 10 do 30 procent na jednotlivých službách. Přibývá klientů v seniorském věku a ve špatném zdravotním stavu. V tuto chvíli máme na denním centru 25 klientů, z toho šest v seniorském věku. Tři nejsou schopni sebeobsluhy, nejsou schopni dojít si sami k lékařům,“ popisuje.

Petra Vohlídalová a Zdeněk Zajíček při živém vysílání Přímé řeči

Azylový dům přitom nemá ideální podmínky pro péči o nemohoucí seniory, ale snaží se pomoci. „My máme jen velmi omezené možnosti, kam takové klienty posunout dál, pro ně nic dalšího není. Pokud je nenecháme v naší službě, vrátíme je zpátky na ulici, a to není náš cíl,“ říká Petra Vohlídalová.

Mezi bezdomovci jsou ale i velmi mladí lidé. „Řekla bych, že tam velkou roli hrají závislosti, možná i rebelství. Máme už i děti našich klientů, opakuje se to. Je to asi tím, že ty děti nepoznaly žádný jiný smysl a způsob života, berou jako normu, že takto je to v pořádku, a pokračují v tom, co se naučily,“ dodává Petra Vohlídalová.

Dům svatého Pavla v Českých Budějovicích tvoří nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova, kteří potřebují pomoc sociální pracovnice, umýt se, najíst, odpočinout si. Dále je tu noclehárna pro muže, na kterou navazuje azylový dům. Tam mohou někteří klienti bydlet, ale jen na omezenou dobu.

Celý pořad Přímá řeč s reportážemi a příběhy bezdomovců si poslechněte online. Připravil Zdeněk Zajíček, hostem je vedoucí Domu svatého Pavla v Českých Budějovicích Petra Vohlídalová.

Spustit audio

Související