Bianca Bellová: V pěti. Štědrý večer v rodinném kruhu, jehož oblost není úplně dokonalá

17. prosinec 2023

Dospělý Prokop tráví Štědrý den v rodině své matky, otčíma a malého nevlastního brášky. Pozvání ke sváteční tabuli přijal po mnoha letech od společného soužití i jeho vlastní otec. O sváteční atmosféru se v obývacím pokoji stará především televize…

Čte: Apolena Veldová
Připravili: Petra Hynčíková, Dominik Mačas
Napsala: Bianca Bellová
Zvukový mistr: Ondřej Franěk
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v roce 2021

Povídku V pěti o štědrovečerní večeři v rodinném kruhu, jehož oblost není úplně dokonalá, napsala současná česká autorka Bianca Bellová.

Text vyšel v povídkovém almanachu O Vánocích se dívám do nebe, který v roce 2012 vydalo nakladatelství Listen. Rozhlasová verze pochází z roku 2021.

Bianca Bellová

Spisovatelka a překladatelka z angličtiny Bianca Bellová (1970) vydala svoji prvotinu Sentimentální román v roce 2009. Následovaly knihy Mrtvý muž (2011) a Celý den se nic nestane (2013).

Bianca Bellová

Za román Jezero (2016) získala cenu Magnesia Litera za knihu roku a Cenu Evropské unie za literaturu. Práva na drsný a syrový příběh o pouti malého chlapce, který musí do světa, aby hledal, a vrátit se domů, aby našel, byla prodána do více než dvaceti zemí světa. Český rozhlas podle knihy natočil stejnojmennou četbu na pokračování, kterou načetla herečka Petra Špalková.

V roce 2019 autorka vydala román Mona, za který získala ocenění Česká kniha. V následujícím roce jí vyšla povídková sbírka Tyhle fragmenty. Zatím poslední autorčinou knihou je Transfer, čtyři povídky, čtyři životní příběhy lidí, kteří se potkali v letištní hale.

Spustit audio

Související