Biatlon bez diváků bude organizátory stát desítky milionů. Tratit budou i obchodníci a hoteliéři

3. březen 2020 06:00

Šedesát tisíc prodaných vstupenek, měsíce zamluvené hotelové pokoje, přistavěné tribuny, připravení obchodníci. Nové Město se na nápor fanoušků biatlonu chystalo zbytečně.

Bezpečnostní rada státu na poslední chvíli zakázala účast diváků na závodech kvůli obavám z možné nákazy novým koronavirem. Ztráty půjdou do desítek milionů korun.

„Je dobře, že se ty závody odjedou, je to i pro snížení ztráty ekonomický. Když se nepojede vůbec, jsou ty ztráty třeba 70 milionů, když se pojedou je to o 20 milionů méně,“ řekl Jiří Hamza, šéf českého svazu biatlonu.

„Vyšší principy“

„Rozumím tomu, že jsou i vyšší principy, než je jen biatlon,“ dodal Hamza. Pořadatelé budou muset vracet vstupné za 60 tisíc prodaných lístků. „Budeme to řešit nejdřív příští týden. Nejdříve musí proběhnout základní jednání, kdo co zaplatí.“

Ztráty ale nebudou počítat jen pořadatelé IBU světového poháru v biatlonu. O tržby přijdou i místní hoteliéři a obchodníci. „Je mi to líto, ale nedá se s tím nic dělat,“ řekl Petr Dostál, provozovatel fanshopu na okraji Nového Města. Už vystavil čepice, šály a další věci pro fanoušky. I přes zklamání zůstává optimistický. „Ty věci se nezkazí a biatlon tu bude i do budoucna.“

Rok předem zablokované pokoje

O poznání hůř jsou na tom hoteliéři, kteří i rok předem přijímali rezervace na ubytování pro fanoušky. Teď všechno ruší. Ti, kdo ubytovávají závodníky a jejich týmy, jsou na tom trochu lépe, i když absenci fanoušků pocítí také. „Po závodech lidi přišli do restaurací tady všude v okolí, teď nepřijde nikdo. Ztratí obchody, cukrárny, všichni,“ konstatoval zaměstnanec hotelu ve Třech Studních.

Organizátoři závodů prodali 60 tisíc vstupenek za 22 milionů korun.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související